Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hevder Norge skal delta i Mali-styrke

Det svenske forsvaret hevder Norge skal bidra med folk til EUs styrke i Mali. Forsvarsdepartementet i Norge sier de ikke har tatt noen avgjørelse om dette.

Den europeiske union (EU) sender en styrke til Mali. De skal hjelpe regjeringen og franske styrker i kampen mot ekstreme islamister. Det svenske forsvaret sender i mars 15 militære instruktører til Mali. De skal trene opp maliske soldater. Nå hevder det svenske forsvaret at også Norge har sagt ja til å bidra.

LES MER HER: Islamister ødela kulturarv

Anders Silwer er innsatssjef i det svenske forsvaret. Han sier til det svenske nyhetsbyrået TT at militære folk fra Norge og Finland også skal delta i opplæringsstyrken.

– Sverige, Norge og Finland skal etter planen lære opp en gruppe soldater der. De svenske soldatene skal reise 15. mars, sier Silwer til TT.

Kommunikasjons-rådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet sier dette ikke stemmer. Det er ikke bestemt at Norge sender soldater til Mali, sier hun.

LES MER HER: – Har kontroll over flyplassen i Timbuktu

– Det kan bli aktuelt at Norge skal delta i en EU-styrke som skal drive opplæring. Men det er ikke bestemt ennå. Saken diskuteres fortsatt i EU, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

De svenske og finske instruktørene skal til byen Koulikoro. Den ligger cirka 200 kilometer nord for hovedstaden Bamako. Det er hit de norske instruktørene også sendes, dersom Norge skal bidra. Her skal de lære opp 200 maliske soldater.

LES MER HER: Vanlige folk i Mali lider

– Det er et forsvar i ganske dårlig stand, sier Silwer.

De maliske soldatene får helt grunnleggende opplæring i kamp og krigføring. Men de skal også lære om menneske-rettigheter, forteller Silwer.

LES MER HER: Truer Frankrike med angrep