Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

— Hindrer freden

Israel fortsetter å bygge på Vestbredden. Det hindrer nok en gang forhandlingene om fred med palestinerne.

27. september begynte israelerne igjen å bygge på Vestbredden. Da hadde det vært pause i ti måneder. – Byggingen ødelegger forhandlingene om fred, mener Jørgen Jensehaugen. Han er vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo. Jensehaugen er ekspert på Midtøsten.

– Palestinerne sa ja til å forhandle med Israel. Men bare hvis byggingen på Vestbredden ble stanset. Nå er grunnlaget for samtaler om fred borte, sier han til Klar Tale.

Vestbredden er et område i Palestina. Byggingen der er omstridt. Israel mener de har rett til å bygge hus i området. Palestinerne mener israelerne bygger på deres jord. Vestbredden har vært okkupert av Israel siden 1967.

Jensehaugen er ikke overrasket over at byggingen fortsetter.
– Israelerne som bygger på Vestbredden, er blant de viktigste velgerne til den israelske regjeringen. Regjeringen har ikke råd til å miste så mange stemmer. Derfor fikk byggingen starte igjen, sier Jensehaugen.

Mange amerikanske velgere støtter Israel. Derfor tør heller ikke den amerikanske regjeringen å presse israelerne til å stanse byggingen.

USA, Russland, verdens-organisasjonen FN og Den europeiske union (EU) forsøker å få til en freds-avtale mellom Israel og Palestina. I september var det møte mellom Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas. Netanyahu er statsminister i Israel. Abbas er leder for palestinerne. Møtet ble ledet av den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton.

Men det var bare én ting som ble bestemt på møtet: At Netanyahu og Abbas skal møtes igjen annenhver uke framover. De trenger å snakke mer om hvordan det kan bli fred mellom Israel og Palestina. Abbas truer nå med å stanse samtalene. Det er på grunn av byggingen.

Men Jensehaugen tror at Abbas vil fortsette. Selv om byggingen fortsetter på okkupert, palestinsk jord.
– Abbas er ikke så populær blant palestinerne lenger. Han trenger støtte fra USA. Derfor er det vanskelig for ham å bryte samtalene om fred, sier han.

Jensehaugen er redd for at konflikten i Midtøsten vil fortsette.
– Det er alltid vanskelig å spå hva som kommer til å skje i framtiden. Men jeg tror Israel kommer til å fortsette å bygge på Vestbredden. Israelerne mener det er mer å tjene på å bygge der enn å forhandle om fred med palestinerne. Da fører heller ikke samtalene om fred til noe, sier Jensehaugen.