Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hindrer menn i å flykte

Opprørs-gruppa Al-Shabaab i Somalia hindrer menn i å flykte fra sult og tørke. Isteden prøver de å tvinge dem til å bli soldater.

Det er tørke i Somalia og flere naboland. Folk får ikke mat. 12 millioner mennesker trenger hjelp. Men til leirene for flyktninger kommer nesten bare kvinner og barn. Årsaken er at opprørs-gruppa Al-Shabaab stanser menn som vil flykte, skriver nyhetsbyrået NTB. De presser mennene til å bli soldater for dem.

Tre ganger ble mannen Nor Ibrahim angrepet og banket opp. Til slutt klarte han å flykte til Kenya. 20 år gamle Ibrahim var naken da han kom til en leir for flyktninger. Banditter hadde stjålet klærne.

– De fanget meg og banket meg opp. De sa de ville gjøre meg til en kriger for gruppa. Hvis jeg nektet, ville de drepe meg, sier Ibrahim.

LES MER HER: Slipper ikke inn nødhjelp

Opprør-gruppa frykter at menn som får dra, vil bli trent til å kjempe mot dem. Derfor stanser de mennene, mener hjelpe-organisasjoner.

Al-Shabaab skal ha latt eldre menn slippe ut. En av dem er 80-åringen Adan Ali.

– Vi dro fra stedet hvor vil holder til. Men det kom menn med våpen og sa vi ikke kunne dra. Jeg kom meg ut av bilen, gikk mot dem og sa «drep meg, drep meg». Så lot de meg gå, sier Ali. Han gikk i flere uker før han kom til leiren Dadaab i Kenya.

LES MER HER: Hungersnød i Somalia

Det er vanskelig for kvinnene og barna som må dra videre uten mennene. Flere blir angrepet. Noen blir voldtatt. Det er også vanskelig å få med seg alle barna. Noen mødre må la enkelte av barna bli igjen langs veien. Det er fordi de ikke klarer å bære dem, melder hjelpe-organisasjoner.

Verdens-organisasjonen FN regner med at 2,3 millioner barn sulter i området. En halv million er døden nær.