Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Historien om Nord-Korea

Det er 65 år siden Korea-krigen. Men Nord- og Sør-Korea er fortsatt i krig.

I Vesten kalles Korea-krigen «Den glemte krigen». I Nord-Korea er historien helt annerledes. Her er minnet om krigen viktig i hverdagslivet. Det er ofte militære parader i gatene.

– Historien om krigen er helt annerledes i Nord-Korea. Den har en annen start, innhold og slutt. Krigen er viktig for de som styrer. Den gjør at lederne kan forsvare makten de har, sier Leonid Petrov til Klar Tale. Petrov underviser i Koreanske studier ved Universitetet i Sydney i Australia.

«En stor seier for det koreanske folket mot utenlandske inntrengere.» Slik mener myndighetene i Nord-Korea at krigen endte.

Dette er viktige punkter i Nord-Koreas historie:

1945: Etter andre verdenskrig blir Korea delt i to. Sovjetunionen tar kontroll over den nordlige delen. USA og FN bestemmer over den sørlige delen.

1950: Korea-krigen starter 25. juni 1950. Soldater fra Nord-Korea går over grensa til Sør-Korea. Nord-Koreas leder Kim Il-sung vil samle Korea til ett land. Verdens-organisasjonen FN og USA sender soldater til Sør-Korea.

1953: Krigen slutter etter tre år. 2,5 millioner mennesker er blitt drept. 800.000 av dem var soldater. Over 1,5 millioner var uskyldige mennesker. Nord- og Sør-Korea blir enige om en våpenhvile. Men de blir aldri enige om en fredsavtale. Derfor er landene fortsatt i krig i dag.

1994: 8. juli tar Kim Jong-il over som landets øverste leder. Han bestemmer at folket skal kalle ham «Kjære leder».

2006: Nord-Korea sprenger sin første atombombe som en test. En ny bombe sprenges i 2009.

2010: Det sør-koreanske militærskipet Cheonan synker i havet 26. mars. Sør-Korea mener at Nord-Korea senket skipet. En undersøkelse viser at skipet ble truffet av en torpedo. Det fører til at forholdet mellom landene blir enda dårligere.

2011: Lederen Kim Jong-il dør. Sønnen Kim Jong-un tar over makten. Han fortsetter å bygge landet opp som atommakt. 

2013Nord-Korea misliker at USA får gjøre militære øvelser i Sør-Korea. Nord-Kora kutter kontakten med Sør-Korea. Nord-Korea og USA truer hverandre med krig i mange år framover.

2016: Nord-Korea tester atomvåpen to ganger. Den andre bomben er den kraftigste de noensinne har testet. Verdens-organisasjonen FN innfører saksjoner mot landet. Det er å straffe med forbud mot handel.

2017: Nord-Korea sprenger en enda kraftigere bombe. De tester flere raketter. FN holder krisemøte.

2018: Sør-Korea og Nord-Korea snakker sammen igjen. Samtidig bestemmer Nord-Korea at de vil sende en tropp til De olympiske leker (OL). OL i er i Pyeongchang i Sør-Korea. 27. april møtes presidentene på grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Kilder: BBC, The New York Times og Wikipedia