Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Historisk møte i Nord-Korea

I neste uke møtes kommunist-partiet. Det kan snart være slutt på Kim Jong-ils tid som leder.

Tirsdag 28. september skal kommunist-partiet i Nord-Korea møtes til en konferanse. Det melder nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA). De beskriver møtet som historisk. Byrået kontrolleres av kommunist-partiet.

LES OGSÅ: Øver på krig

Egentlig skulle møtet skje i begynnelsen av september. Men det ble utsatt. Ingen fikk vite hvorfor. Ifølge kommunist-partiet ble møtet utsatt på grunn av en flom og en tyfon. Men de fleste tror det er løgn. De tror sannheten er at leder Kim Jong-il var for syk til å arrangere et møte. Det skriver nyhetsbyrået NTB.


Nord-Korea er et lukket land. Det er vanskelig for andre land å vite hva som skjer der. Men i det siste har det gått rykter om at Kim Jong-il er syk. Lederen skal ha problemer som nyresvikt, diabetes og høyt blodtrykk. I 2008 fikk han hjerne-slag. Mange spør seg om Jong-il skal slutte som leder for Nord-Korea. Det kan bli klart på møtet neste tirsdag. Kim Jong-il har styrt landet siden 1994.

Eksperter tror at Kim Jong-ils yngste sønn kan bli leder. Han heter Kim Jong-un.

– Det er ventet at sønnen får en viktig stilling i partiet. Men det vil ikke bli offentliggjort på en stund, mener Yang Moo-jin. Han er professor ved Universitetet for Nord-Korea-studier i Seoul i Sør-Korea.


Kim Yong-hyun er også ekspert på Nord-Korea. Han tror også at Kim Jong-un blir leder eller får en viktig rolle i kommunist-partiet. Han er enig i at det vil ta litt tid før vi får vite om det.

Andre mener Kim Jong-un vil få flere roller i partiet. Det var det Kim Jong-il fikk da han ble tatt med i partiet. Kim Jong-il har også en svoger. Mange tror svogeren vil få en viktig jobb i kommunist-partiet. Svogeren heter Jang Song-thaek.


Kina er det eneste landet som støtter Nord-Korea. Kina styres også av et kommunist-parti. Kim Jong-il besøkte Kina i forrige måned. Mange trodde at han dro for å fortelle Kinas ledere at han har tenkt til å slutte i jobben som leder for Nord-Korea.

– Det blir interessant å se om det er noen endringer i den økonomiske politikken. Kina presser Nord-Korea for å endre økonomien, sier Kim Yong-hyun. Han er professor ved Dongguk-universitetet.

Det har ikke vært mange offisielle møter i det nordkoreanske kommunist-partiet. Sist var i 1980.