Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hjelpen er på vei til Filippinene

Tyfonen Haiyan har skapt problemer for nesten 10 millioner mennesker på Filippinene. Nå begynner nødhjelpen å komme fram.

Tyfonen Haiyan har skapt problemer for nesten 10 millioner mennesker på Filippinene. 660.000 mennesker har mistet hjemmet sitt, ifølge verdens-organisajsonen FN.

Det er fortsatt uklart hvor mange mennesker som døde i uværet. Men det er meldt om at 10.000 mennesker kan være døde. Verdens-organisasjonen FN tror tallet kan stige.

LES MER HER: Full katastrofe på Filippinene

Mange mennesker mangler nå mat, vann og medisiner.

– Det er stort behov for mat og vann. Vi trenger hjelp nå, hvis ikke vil folk sulte. Vårt eget nødlager av ris og vann er snart tomt, sier Dante Bermejo til nettavisa vg.no. Bermejo er ordfører i Panay by.

Myndighetene sender ut lastebilder med mat og vann. Men bilene blir stanset om nettene, melder nyhetsbyrået NTB. Myndighetene er redde noen vil angripe og ta lasten.

LES MER HER: Jobber med å finne nordmenn på Filippinene

De andre landene i verden lover 35 millionar dollar i hjelp til Filippinene. Den europeiske union (EU) har allerede sendt 13 millioner euro til nødhjelp og til å bygge opp landet igjen.

Tirsdag ble det klart at USA sender hangarskipet USS George Washington og flere andre militære fartøy til Filippinene. 5.000 mennesker jobber på hangarskipet. Det er også mer enn 80 fly om bord. Hangarskipet kan produsere 1,5 millioner liter ferskvann daglig.

– Våre skip og fly kan bidra med humanitær hjelp, forsyninger og medisinsk hjelp, sier George Litt, ifølge nyhetsbyrået NTB. Han er talsmann for Pentagon. Også Storbritannia sender fartøy til området.