Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hjelpen kommer til Madaya

Innbyggerne i landsbyen Madaya er hardt rammet av sult. Men i løpet av mandag kommer det hjelp til byen, sier verden-sorganisasjonen FN.

I flere byer i Syria er det mangel på mat. Men innbyggerne i Madaya har blitt spesielt hardt rammet av sulten.

De siste dagene har aktivister delt bilder av barn og voksne som sulter. De har store øyne og innhulte kinn. Ribbeina synes gjennom huden.

En lege som har snakket med kanalen CNN sier at situasjonen er svært alvorlig. Han har ingenting å gi til pasientene sine, bortsett fra saltvann og sukker.

Men nå ser det ut til at situasjonen kan bli litt bedre. Forsyninger fra verdensorganisasjonen FN og fra organisasjonen Røde Kors er på vei til den syriske byen. Det sier ansatte i FN til kanalen CNN.

Forsyningene skal være nok til å brødfø 40.000 mennesker i en måned.

– Men én forsyning er ikke en løsning. Vi trenger varig tilgang til byen, sier Abeer Etefa i FN til CNN.

Bare 1 prosent av innbyggerne i beleirede områder i Syria fikk forsyninger med mat og helsehjelp i siste del av 2015. Det fortalte FN i desember.

Madaya er en liten fjell-landsby. Den ligger nord for byen Damaskus. Ifølge avisa VG er 40.000 mennesker fanget inne i landsbyen. Den har vært beleiret av president Bashar al-Assads soldater i syv måneder.

Det er lagt ut miner rundt landsbyen. Ingen slipper ut eller inn.

– Den siste tiden er 20 døde av sult. 25 er drept når de har forsøkt å gå ut av landsbyen for å skaffe man. De har gått på en mine. Eller de har blitt drept av snikskyttere, sa en av byens innbyggere til VG for tre dager siden.

Han forteller at innbyggerne er desperate. De spiser blader, hunder og katter. En kilo ris koster 200 dollar, ifølge mannen.

– Unge mennesker, kvinner og barn. De har blitt til levende skjeletter på grunn av sult. Byen trenger alt, sier journalist Moaz al-Qalamuni i Madaya, ifølge nyhetsbyrået NTB.

27 år gamle Mohamed forteller at folk i byen har glemt hvordan brød smaker.

Siden starten av desember skal minst 23 mennesker skal ha dødd på sykehuset i Madaya, skriver nyhetsbyrået NTB.