Verden

Holder på makten

Etiopia bryter menneske-rettighetene. Norge ønsker ikke å kritisere landet, mener Kjetil Tronvoll.

Søndag er det valg i Etiopia. Men resultatet er allerede klart.

– Statsminister Meles Zenawi vinner valget. Det er ikke noen tvil, sier Kjetil Tronvoll. Han er professor ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere bøker om menneske-rettigheter i Etiopia.

Meles Zenawi har vært statsminister i landet i 15 år. Ved forrige valg vant han overlegent. Det var i 2005. Tusener av mennesker protesterte i gatene. De mente statsministeren jukset i valget. Politiet slo hardt ned på demonstrasjonene. 193 mennesker ble drept. Flere tusen ble arrestert.

– Ingen vet helt sikkert hvem som vant valget i 2005. Myndighetene så at de tapte valget i flere byer. Derfor stoppet de å telle stemmene, sier Tronvoll.

Etiopia hadde blitt for demokratisk. Myndighetene lærte av dette. De siste fem årene har myndighetene forberedt seg godt. De har laget nye lover. Lover som er imot demokratisk frihet og menneske-rettigheter.

– Myndighetene følger med på hva politiske motstandere sier. I verste fall kan folk bli dømt til døden for meningene sine, sier Tronvoll.

Sudan, Somalia og Eritrea er nabolandene til Etiopia. Dette er ustabile land. Derfor er det viktig for USA og Vesten at Etiopia har et stabilt styre.

– Etiopia støtter USA i kampen mot terror. Derfor «godtar» USA at landet ikke er demokratisk, sier Tronvoll.

Etiopia får flere milliarder kroner i bistand. Mange land som gir bistand, har ikke nok kunnskap om landet. Det gjelder også Norge, mener Tronvoll. I 2007 ble seks norske diplomater kastet ut av Etiopia. En av årsakene var at Norge hadde vært for kritiske til myndighetene. Nå ønsker Norge å bedre forholdet til Etiopia.

– Norge ønsker ikke lenger å kritisere landet for bruddene på menneske-rettighetene. Vi snakker bare om investeringer og samarbeid. Vi holder kjeft, sier Tronvoll.

Gry Larsen er statssekretær i Utenriks-departementet. Hun er ikke enig.

– Det stemmer overhodet ikke. Respekt for menneske-rettighetene er noe av det viktigste i vår utenrikspolitikk. Det tar vi opp med mange land. Også Etiopia. Vi ønsker å bidra til at menneske-rettighetene i Etiopia styrkes, sier Larsen til Klar Tale.

Hun sier Norges forhold til Etiopia er blitt bedre.

– Vi tar opp saker med myndighetene. Sist gang var 8. april. Da hadde Norges utenriksminister et møte med Etiopias utenriksminister. Vi støtter også organisasjoner som jobber for menneske-rettighetene og demokrati, sier hun.

Mange etiopiere vil ikke delta i valget. De vet at det ikke blir et rettferdig valg. Og få vil protestere. De vet at det ikke nytter, mener Kjetil Tronvoll.

– En gang vil misnøyen komme fram. Fattige og ungdommer uten arbeid ser at de ikke har en framtid. Da kan de like godt protestere. Det kan komme ut av kontroll, sier Tronvoll.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå