Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Homofile får bli soldater i USA

For første gang i USAs historie skal nå homofile ønskes velkommen i hæren. Homofile og lesbiske jubler.

Daniel Choi var soldat for USA i Irak. Han måtte slutte i jobben da han fortalte at han var homofil. Men denne uka møtte han opp på kontoret der de ansetter soldater for å jobbe igjen.
– Jeg er nå åpenbart for gammel som marinesoldat. Jeg har nettopp fylt ut søknaden til hæren, forteller han.

I forrige uke var saken om homofile soldater oppe i en domstol i California. Dommer Virginia Philips ga  beskjed om at rekrutterings-kontorene skulle slutte med sin gamle praksis. Det var «Don’t ask, don’t tell» (ikke spør, ikke fortell). Det betydde at homofile kunne være soldater dersom de ikke fortalte at de var homofile.
Den amerikanske hæren sier at den vil gjøre som dommeren har bestemt.

Folk i USAs forsvars-departement Pentagon har bedt om at hæren skal få fortsette med den gamle ordningen. Det har også president Obamas ansatte. Men det avviste Philips. Det var president Bill Clinton som innførte «Don’t ask, don’t tell»-ordningen.

President Barack Obama har sagt at han ønsker å fjerne regelen. Men han ønsket at det skulle skje gjennom Kongressen, slik at Pentagon fikk tid til å takle overgangen.

Menings-målinger viser at amerikanere flest støtter homofile i hæren. Republikanske politikere er sterkt imot endringen.

Cynthia Smith er talskvinne for Pentagon. Hun sier at rekrutterings-kontorene tidligere heller ikke spurte søkere om deres seksuelle legning. Forskjellen nå er bare at en søker ikke blir avvist om han eller hun forteller at han eller hun er homofil.

Ifølge Philips innebærer «Don’t ask, don’t tell» at homofile nektes sin rett til ytringsfrihet. Det er et brudd på USAs grunnlov. Pentagon har derfor gitt rekrutterings-kontorene rundt i landet ordre om å begynne å ta imot søknader fra homofile.