Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Homofile får gifte seg

Homofile får likevel gifte seg i California i USA. Det bestemte en dommer onsdag.

Forbudet ble innført etter en folke-avstemning i 2008. Men det er i strid med den amerikanske grunnloven. Derfor må forbudet oppheves. Det bestemte dommer Vaughn Walker onsdag. Saken ble diskutert i tinghuset i San Francisco i delstaten California.

Ifølge dommeren er det gode beviser for at forbudet er i strid med grunnlovens krav til rettssikkerhet og likestilling. Det er heller ikke lagt fram noen god årsak til å ha et forbud, mener Walker.

Dermed har de homofile i USA vunnet en viktig seier i kampen om å få lov til å gifte seg på samme måte som heterofile. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Flere hadde samlet seg utenfor tinghuset i San Francisco onsdag. De var mot forbudet. De jublet da da det ble bestemt at homofile kan få gifte seg. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Arnold Schwarzenegger er guvernør i California. Han er positiv til saken. Han sier at han støtter retten til homofilt ekteskap. Han beskriver bestemmelsen som én av flere store seire på USAs vei mot «likestilling og frihet for alle».

USAs president Barack Obama var motstander av et forbud mot homofilt ekteskap. Obama mener forbudet var diskriminerende. Det melder Det hvite hus.

Motstandere av homofilt ekteskap mener at dommer Walkers bestemmelse er udemokratisk.
– Jeg er målløs. Dette er nå blitt en nasjonal sak, sier Tony Perkins. Han er president i den kristne gruppa Family Research Council.

Forbudet mot likekjønnet ekteskap i California er kalt Proposition 8. Det ble bestemt i en folkeavstemning i november 2008. 52,5 prosent av innbyggerne i California stemte for forbudet.

Saken vil trolig bli anket helt til høyesterett. Det vil si at de som vil ha forbud mot homofilt ekteskap vil ha en ny runde med saken. Da vil USAs høyesterett bestemme hva som skal skje. De fleste dommerne i USAs høysterett er konservative. De er imot at homofile gifter seg.

18.000 homofile par giftet seg i California før forbudet ble bestemt i 2008.

I dag er det tillatt med likekjønnet ekteskap i fem delstater i USA. Det er Iowa, Connecticut, Massachusetts, New Hampshire og Vermont.