Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Høyre-ekstreme kastet stein på bilene til frivillige

Frivillige måtte flykte fra bilene sine på Lesvos i Hellas. Høyre-ekstreme kastet stein mot dem, sier organisasjonen Dråpen i Havet.

Høyre-ekstreme har kastet stein mot tre biler. Frivillige fra Norge og andre land var i bilene. Det skjedde på det greske øya Lesvos. Det melder organisasjonen Dråpen i havet.

– Konflikten er nå på et katastrofalt nivå, sier Trude Jacobsen, ifølge kanalen NRK. Hun er generalsekretær Dråpen i Havet (DiH), ifølge NRK.

DiH driver hjelpe-arbeid i leiren Moria på øya.

Tre biler ble angrepet på veien mellom Moria og byen Mytilini, ifølge Jacobsen. Det skal ha skjedd søndag kveld. Det var én person i hver bil. De tre måtte flykte fra bilene sine. Men ingen ble skadd.

Alle de frivillige i organisasjonen er nå trygge. De er i Mytilini, skriver DiH på Facebook.

Flere veier ved leiren Moria er stengt.

– Lokale er frustrert over situasjonen med flyktninger i Hellas. Det har vi full forståelse for. Men det er ikke greit at høyre-ekstreme grupper utnytter situasjonen, sier Jacobsen til NRK.

Før helgen sa Tyrkia at de «åpner grensene til Europa». De sa at de ikke lenger vil stoppe flyktninger på vei til Europa. Siden har det kommet flere båter til Lesvos. De kommer med flyktninger og migranter fra Tyrkia.

Greske demonstranter forsøkte i helgen å hindre en gummibåt i å nå land. Den var full av mennesker. Det var flere familier med barn om bord.

I 2016 gjorde Den europeiske union (EU) en avtale med Tyrkia. Den skulle hindre at migranter og flyktninger dro til Hellas. Likevel har båtene fortsatt å komme til Lesvos og andre greske øyer.

Søndag kom det 19 båter til Lesvos, Chios og Samos. Det var til sammen 843 mennesker om bord. Det melder den norske, frivillige organisasjonen Aegean Boat Report. Elleve av båtene kom til Lesvos.

Det bor nå 19.000 asylsøkere i og utenfor leiren Moria. Den har egentlig plass til 3.000 mennesker.