Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hun kan få Nobels Fredspris

Fredag går fristen ut for å foreslå kandidater til Nobels Fredspris. En av de aktuelle er 15-åringen Malala Yousufzai.

Først i oktober blir det klart hvem som får Nobels Fredspris i år. Men allerede fredag 1. februar går fristen ut for å foreslå kandidater. Snart skal Nobel-komiteen se på listen over nominerte.

Hvor mange som blir foreslått i år, er ennå svært usikkert.

– Det holder jo at brevet er poststemplet den 1. februar. Derfor får vi mange forslag også de nærmeste dagene etter fristen, sier Geir Lundestad til NTB. Han er direktør ved Nobelinstituttet.

Lundestad sier det har kommet forslag fra alle verdensdeler. Det norske Stortinget er flinke til å nominere, forteller han.

– Det kommer også en god del fra den svenske og den tyske nasjonalforsamlingen. Dessuten også mange fra det amerikanske Senatet og Representantenes hus, sier Lundestad.

LES MER HER: Her får EU Nobels fredspris

I fjor ble det nominert 231 kandidater. 43 av dem var organisasjoner.

Listen over nominerte er hemmelig. Men de som nominerer noen, kan fortelle om det hvis de vil.

Den pakistanske skolejenta Malala Yousufzai er foreslått av tre stortings-representanter fra Arbeiderpartiet.

15-åringen ble verdenskjent i oktober i fjor. Da ble hun skutt i hodet av den ekstreme islamist-gruppa Taliban. Det skjedde etter at hun kritiserte Taliban på bloggen sin. Yousufzai er opptatt av barns rettigheter og jenters rett til utdanning.

LES MER HER: Malala ute av sykehuset

Hallgeir Langeland fra partiet SV har igjen nominert den israelske fredsaktivisten Mordechai Vanunu, skriver Stavanger Aftenblad. Vanunu har i mange år kjempet mot atomvåpen.

Dagfinn Høybråten fra Kristelig Folkeparti og Ketil Solvik-Olsen fra Fremskrittspartiet har nominert den koptisk kristne egypteren Magda Gobran Gorgy. Hun driver organisasjonen «Stephens Children». De hjelper fattige i Midtøsten.

Jan Tore Sanner fra Høyre og Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet har nominert Ljudmila Alexejeva og Ales Bialiatski fra Russland og Hviterussland. De kjemper for menneskerettigheter.