Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hungersnød i Somalia

Tørken er verst i det sørlige Somalia. FN mener det er hungersnød i to områder. Der dør mange av sult.

Det har ikke regnet på lenge i området Afrikas Horn. Det ligger i det sørlige Afrika.

Verdens-organisasjonen FN sier at det er hungersnød i områdene Bakool og Nedre Shabelle i Sør-Somalia. Det, opplyser FN. Begge områdene er i en del av landet som kontrolleres opprørs-gruppen al-Shabaab. De har tidligere hindret hjelpe-arbeidere å komme.

– Hvis vi ikke reagerer nå, kommer sult-katastrofen til å spre seg. Den vil nå alle de åtte sørsomaliske regionene innen få måneder, advarer Mark Bowden. Han jobber med FNs humanitære arbeid i landet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: En halv million barn kan dø av sult

Hungersnød er det når to voksne eller fire barn per 10.000 mennesker dør av sult hver dag. Det er også når over 30 prosent av en befolkning får for lite mat.

Halvparten av den somaliske befolkningen er nå i krise, ifølge FN. 3,7 millioner mennesker er rammet av tørken. 2,8 millioner av disse befinner seg sør i landet.

Også Etiopia, Djibouti, Kenya og Uganda sliter med tørken. Mange somaliere flykter til leire i disse landene på grunn av tørken.

Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam mener at det trengs 5,5 milliarder kroner for å hindre en stor humanitær katastrofe. Foreløpig er kun 1,1 milliard kroner samlet inn.

– Dersom vi skal forhindre store tap av menneskeliv, er det ingen tid å miste. Vi kan ikke stå stille og se på at denne tragedien utvikler seg rett foran øynene våre, sier Oxfams regionaldirektør i Øst-Afrika, Fran Equiza.

Tørken som har rammet Afrikas Horn blir betegnet som den verste på 60 år. Det er ikke ventet særlig regn i regionen før tidligst i oktober.

10 millioner mennesker lever nå på sultgrensen. Det er 3,5 milioner i Kenya, 3,2 milioner i Etiopia, over 2,5 millioner i Somalia, 600.000 i Uganda og 120.000 i Djibouti.