Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hva skal landet hete?

De fleste kaller fortsatt landet Burma. Andre foretrekker navnet Myanmar. Men hva er riktig?

Burma blir landet fremdeles kalt av de fleste. Andre foretrekker navnet Myanmar på det asiatiske landet. Da kan det være vanskelig å vite hva som er riktig. USAs utenriksminister Hillary Clinton velger den enkle løsningen. Hun unngår helst å bruke noe navn i det hele tatt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Clinton var på besøk i den nye hovedstaden Naypyidaw denne uka. Da sa hun ganske enkelt «dette landet».

Dermed unngikk Clinton å ta stilling til striden mellom folk som bor i landet. Den handler om landet skal hete Myanmar eller Burma.

– Det viktigste spørsmålet for dette landet, er ikke dets forhold til USA eller andre land. Det er om det skal leve opp til de mulighetene som Gud har gitt det. Eller om landet nok en gang skal henge etter, sa Clinton.

LES MER HER: Vil tilbake i politikken

Landets militære ledere endret navnet i 1989. Da byttet det navn fra Burma til Myanmar. Lederne hevdet at Burma var et navn fra tiden med britisk styre. De mente at det ga inntrykk av at burmeserne har enerett på landet. Burmeserne er et folk som det er flest av i landet. Men det finnes mange andre folkegrupper som bor der.

Men motstanderne av de militære lederne er imot at navnet ble endret. Opposisjonen mener landet fortsatt skal hete Burma. De mener at dette navnet bør beholdes. Det er til det er gjort en demokratisk avgjørelse om noe annet.

Norsk presse bruker fremdeles Burma. Men Utenriks-departementet (UD) har det siste halvåret brukt navnet Myanmar på landet. UD sier at stadig flere bruker dette navnet. Også verdens-organisasjonen FN bruker Myanmar.