Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hvaler strandet - nå skal de reddes

270 hvaler er strandet i en bukt i Tasmania i Australia. 90 av dem har allerede dødd. Nå pågår en aksjon for å redde de som ennå lever.

Hvalene er av typen grind-hval. De har strandet på tre ulike steder på vestkysten av Tasmania. Eksperter frykter at en tredel av dem er døde.

Mandag kveld var det ikke mulig å nå de 270 hvalene med båt. Tirsdag startet en vanskelig rednings-aksjon. Et mannskap på om lag 60 personer kjemper for å redde dem. De er frivillige og fiskere. De vil prøve å redde hvalene som har best mulighet til å overleve.

– Noen av dyrene er rett og slett for store og ligger på et ugunstig sted. Dette er veldig krevende. Det sier Kris Carlyon. Hun er marinbiolog.

Det er ikke uvanlig at hvaler strander på Tasmania. Men antallet er sjeldent høyt. Det er mer enn ti år siden sist over 150 hvaler strandet på denne måten. Carlyon sier de ikke vet hvorfor hvalene strandet. Det kan skyldes et uhell eller at hvalene har navigert feil.

Arbeidet med å redde hvalene kan ta flere dager. Grind-hvaler er heldigvis robuste skapninger, som kan overleve i flere dager dersom forholdene ikke endrer seg. Det sier Carlyon.

Redningsfolka kjemper mot både kulde og regn. De må også tenke på tidevannet til bukta, som kan være uforutsigbar. Det styres av lufttrykket.

– Det er ganske røft for folk der ute. Men for hvalene er det ideelt, sier Carlyon.