Verden

Hvem har rett til å bo her?

Palestina og Israel er uenige om hvor landegrensene går. Derfor krangler de om hvem som kan bo hvor. Konflikten har vart siden 1940-tallet.

Palestinerne har levd under israelsk kontroll i svært mange år. De bodde i området da staten Israel ble laget. Konflikten mellom staten Israel og det palestinske folket har vart siden 1940-tallet.

Nærmere 800.000 israelske bosettere bor på Vestbredden. De bor i nærmere 240 bosetninger. Israel tok over de to områdene under Seksdagerskrigen i 1967. Ifølge folkeretten og verdens-organisasjonen FN er husene ulovlige. Området er opprinnelig palestinsk. Det internasjonale samfunnet og USA har før sagt at Israels bygging der er i strid med folkeretten.

President Donald Trump og USA endrer sin politikk. Nå sier de at Israels bygging på Vestbredden ikke lenger er ulovlig.

Trump har laget en plan for fred i Midtøsten. Planen er laget i samarbeid med Israel. Palestinerne har ikke vært med å lage planen.

I planen får Israel beholde de ulovlige husene. De får også kontroll over Jordandalen. Ifølge planen vil det dannes en palestinsk stat. Denne staten får ikke kontroll over grensene sine eller eget luftrom. Den får også begrenset kontroll over vann-ressursene.

Mahmoud Abbas er president i Palestina. Han liker ikke Trumps plan. Abbas lover at den aldri vil bli godkjent.
Hamas styrer på Gazastripen. De kaller planen tullete. Hizbollah styrer i Libanon. Hizbollah mener planen er et forsøk på å ta fra palestinerne alle rettigheter. Tyrkia, Iran, Jordan og Saudi-Arabia er også blant landene som er imot Trumps plan. Kun De forente arabiske emirater er positive til planen.

Både i Norge og i resten av verden er det i stor grad enighet om at Israels bosetninger strider med folkeretten. Dette har også FNs sikkerhetsråd sagt.

Land i verden har forpliktet seg til å følge reglene i avtalen Genève-konvensjonen. Den forbyr makter å flytte deler av sin egen befolkning til områder de tar over (okkuperer).

Konflikten mellom Israel og Palestina må løses gjennom samtaler. Folkeretten og FNs meninger må være grunnlaget i samtalene. Det mener generalsekretær António Guterres i FN.

– FN er også forpliktet til å gjennomføre målet om to stater som lever side om side i fred og sikkerhet. Med anerkjente grenser. De er basert på grensene fra før 1967. Det sier en talsmann for Guterres til nyhetsbyrået AFP.

Både israelerne og palestinerne ønsker en egen stat til palestinerne. Det viste en meningsmåling i 2017. Men mange tror konflikten aldri vil bli løst.

Siste utgave

På forsiden nå