Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hvem skal lede Georgia?

Georgia velger ny nasjonal-forsamling mandag. Men valget sier også noe om hvem som skal lede landet de neste årene.

Mandag startet valget i Georgia. Velgerne skal stemme på 150 personer til nasjonal-forsamlingen.

Mandag morgen kom president Mikhail Saakasjvili til valglokalet i Tbilisi for å stemme.

– Denne dagen er historisk viktig for Georgia. Det er i dag det avgjøres om fremtidens generasjoner får leve i et bedre land, sa Saakasjvili.

Han er leder for partiet Den forente nasjonal-bevegelsen. De var lenge favoritt til å vinne valget, men en video fra et fengsel har skapt store problemer. Videoen viser at fanger blir slått og mishandlet, og voldtatt med kosteskaft.

LES MER HER: Skandale-video truer president

Saakasjvili fikk mye kritikk da filmen ble kjent. Han tvang flere statsrådet til å slutte i jobbene sine.

Saakasjvili har hatt makten i Georgia siden 2004. Det skjedde i det som kalles rose-revolusjonen. Da ble Eduard Sjevardnadze tvunget til å slutte som president.

Bidzina Ivanisjvili er Georgias rikeste mann. Han leder partiet Den georgiske drømmen og kjemper mot Saakasjvili i valget. Ivanisjvili mener at presidenten har skapt et autoritært regime. Det vil si at folk ikke får demonstrere eller si at de er uenige med lederne i landet. Ivanisjvili eier blant annet to TV-kanaler. De har vist videoen fra fengselet flere ganger.

Saakasjvili mener at Den georgiske drømmen vil stanse at landet blir mer moderne. De som støtter Saakasjvili, mener at valget vil si om Georgia vil styrke samarbeidet med Russland, eller fortsetter å jobbe sammen med USA. De kaller Ivanisjvili for en «nikkedukke for Kreml». Årsaken er at de mener at han bare gjør som Russland sier. Det er feil, sier Saakasjvili.

Etter valget er det ventet at grunnloven endres. Endringen vil gi mer makt til nasjonal-forsamlingen og statsministeren. Det vil gjøre at presidenten får mindre makt.

Neste år et det valg på president i Georgia. Da må Saakasjvili slutte som president. Men han kan likevel beholde mye makt. Det skjer dersom partiet hans får nok stemmer. Da får de flertallet i nasjonal-forsamlingen, og Saakasjvili kan bli statsminister. Derfor handler valget også om hvem som skal lede landet de neste årene.

Både Saakasjvili og Ivanisjvili har sagt at de tror motstanderen kommer til å jukse i valget.