Verden

Hvem skal styre Danmark?

I dag (onsdag) skal danskene stemme. Blir Mette Frederiksen ny statsminister i Danmark de neste årene?

Det er valg til Folketinget i Danmark. Danskene skal bestemme om de vil fortsette med den valgte regjeringen. Eller om landet skal endre politikken sin.

I dag ledes regjeringen av Lars Løkke Rasmussen fra partiet Venstre. To andre partier er også med. De er Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. De er partier på høyre side i politikken.

Dansk Folkeparti regnes som en del av denne blå blokken. Det høyre-populistiske partiet fikk 21,1 prosent av stemmene ved forrige valg. De støttet regjeringen, men valgte å holde seg utenfor.

Nå flykter velgerne fra partiet. Dansk Folkeparti kan få 10,5 prosents støtte, viser menings-målinger.

– Dansk Folkeparti kan komme til å miste 15 til 17 plasser i Folketinget. Det er mange av de kjente partiene som er på vippen, sier valgforsker Kasper Møller Hansen til avisa Politiken. Han jobber ved Københavns Universitet.

Velgerne støtter isteden partiene på venstresiden i politikken. Partiene i det som kalles rød blokk kan få 59,2 prosent av stemmene. Mette Frederiksen og partiet Socialdemokratiet har aller størst støtte. Hun kan ende som ny statsminister.

Rød blokk er med partiene Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Alternativet er et grønt parti. De regnes ofte som en del av de røde. Enhedslisten får også mer støtte fra velgerne enn før.

Blå blokk får kun 40,6 prosent av stemmene i målingen. Den ble publisert søndag kveld. Meningsmålingen er gjort av Voxmeter for nyhetsbyrået Ritzau.

I dag ledes Danmark statsminister Lars Løkke Rasmussen. Den tredje regjering er Danmarks regjering fra 28. november 2016.

Alle 179 medlemmer av Folketinget er på valg. Av disse velges 2 medlemmer på Færøyene og 2 på Grønland. 175 medlemmer velges i selve Danmark.

Målingen viser at rød blokk kan få 108 av de i alt 175 plassene. Det vil være de røde partienes beste valg siden 1971.

Dansk Folkeparti gjorde det også dårlig i valget til parlamentet i Den europeiske union (EU). Det var i forrige uke.

Folkepartiet har begynt å undersøke hva som har gått galt. I 2016 ble de tatt for å ha misbrukt penger fra EU. Partiet har også vært kritiske til både EU og klimapolitikken.

– Kanskje skulle vi bare la henne være barn? skrev Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti på Twitter om klima-aksjonist Greta Thunberg. Det ble folk opprørte av. Klima er viktig for dansker.

Dansk Folkeparti er også kjent for sin strenge politikk om innvandring. Men nå har flere andre partier blitt strengere. Også Socialdemokraterne.

– Innvandring og flyktningpolitikk betyr ikke like mye i politikken som før. Problemet er mindre enn for fire år siden. Det har også vært så mange innstramminger. Det er vanskelig å stramme inn enda mer, sier lektor Lin Adrian til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved juridisk fakultet ved Københavns Universitet.

Hun mener at danske velgere også er blitt påvirket av kaoset rundt brexit. Det kalles Storbritannias plan for å melde seg ut av EU. Også valget av Donald Trump i USA påvirker dem.

Onsdag kveld blir det klart hva de danske velgerne har bestemt seg for.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå