Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hvor er du, Megumi?

15. november 1977 ble Megumi Yokota bortført. Familien har ikke sett henne siden.

13 år gamle Megumi Yokota hadde spilt badminton. På vei hjem ble hun kidnappet av spioner. Hun var ikke den eneste.

I dag (onsdag) har det gått 40 år. Familien har lett og håpet i alle disse årene. De tror at Megumi Yokota fortsatt lever.

– Søsteren min lo alltid. Hun var som en sol. Da hun forsvant, ble det mørkt. Jeg husker fortsatt smilet hennes, sier Tetsuya Yokota til kanalen NBC News.

Megumi var på vei hjem fra trening. Den 15. november 1977 hadde hun spilt badminton etter skolen. Hun var ikke langt unna hjemmet sitt i byen Niigata i Japan. 13-åringen kom aldri hjem. Hun ble kidnappet av agenter fra Nord-Korea. Japan mistenker at det samme skjedde med minst 17 andre personer, skriver nyhetsbyrået NTB.

Hjembyen hennes ligger ved sjøen, og agentene hadde en båt klar. De tok henne med til Nord-Korea. De andre bortførte personene ble fanget i tiden mellom 1970-tallet og 1980-tallet.

Nord-Korea innrømmet at de bortførte 13 japanere. Det skjedde først i 2002. Da skulle de to landene prøve å bedre forholdet sitt. Nord-Korea fant fram fem kidnappede japanere. De fikk besøke Japan. Hva som skjedde med Megumi og de andre er fortsatt et mysterium. Nord-Korea sier at Megumi er død, men blir ikke trodd.

Japan og Nord-Korea klarer ikke å bli venner. I dag handler det mye om atomvåpen og Nord-Koreas trusler. Men det handler også om disse kidnappingene. Nord-Korea brukte japanere på skoler for spioner. De skulle lære bort japansk språk og kultur til spionene.

Japan ble regnet som en trussel. Landet tok Korea med tvang i 1910 og styrte fram til 1945. Siden har Japan blitt venner med USA, som Nord-Korea også frykter.

I Nord-Korea fødte bortførte Megumi en datter. I 2014 fikk foreldrene hennes endelig møte barnebarnet sitt. Det skjedde i Mongolia.

– Vi har drømt om dette så lenge. Det er et mirakel, sa Sakie Yokota, mor til Megumi. De fant ikke ut noe mer om hva som skjedde med datteren.

Nå har familien fått nytt håp. Det er president Donald Trump i USA. Trump besøkte nylig Japan. Han møtte familien til Megumi.

– Trump er villig til å presse Nord-Korea. Han er også en mann som gjør det han sier, sa broren Tetsuya Yokota til NBC News før møtet.

Kilder: Atlanterhavskomiteen, Wikipedia, Reuters, NBC News, BBC, NTB