Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

I tog mot terror

I Paris og flere andre steder i Frankrike gikk folk i tog. De gikk i tog for å vise sin støtte til de drepte.

François Hollande og ledere fra hele verden gikk arm i arm foran i toget. Hollande er president i Frankrike. Over en million mennesker gikk i tog i Paris. De gikk i tog for å vise samhold. De ville støtte ytringsfriheten og vise støtte til ofrene for angrepene.

– I dag er Paris verdens hovedstad. Det sa Hollande.

Jens Stoltenberg sa at det er sjelden du ser politiske ledere fra hele Europa, fra Midtøsten, fra Nord-Afrika gå arm i arm i et demonstrasjons-tog. Stoltenberg sier at vi ikke må lage mer mistenksomhet og avstand, men bruke dette til noe godt og for mer forståelse. Jens Stoltenberg er leder i NATO.

Omtrent 60 utenlandske ledere var på plass i Paris.

I hele Frankrike var nærmere fire millioner mennesker med i markeringer søndag.

Over 5000 politifolk og soldater var ute i gatene i Paris. De ville sørge for at markeringen var trygg.

Det var mye folk og trengsel. Markeringen ble en fredelig markering. Slagordet «Je suis Charlie» sto på plakater. Det betyr «Jeg er Charlie» på fransk. Det ble et slagord etter angrepet mot bladet Charlie Hebdo på onsdag.

– Selv om jeg er redd, er det ikke frykt det handler om i dag. Det er viktigere at vi står sammen og kjemper for felles menneske-rettigheter. Uansett om vi er kristne, muslimer eller jøder. Det sier innbygger Paul Destrairies.

Statsminister Erna Solberg, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, utenriksminister Børge Brende og NATO-leder Jens Stoltenberg deltok fra Norge.

– Det er naturlig for oss å delta for å vise at vi står skulder til skulder med det franske folk. Det sier statminister Erna Solberg.

I Oslo ble det holdt en markering på Universitetsplassen. Omtrent 1.000 mennesker deltok. Det var markeringer i Israel. Folk gikk i tog i den tyske hovedstaden Berlin, i Belgias hovedstad Brussel, London, Spania, Østerrike og Irland.

Onsdag drepte brødrene Said og Chérif Kouachi 12 personer i lokalene til humor-bladet Charlie Hebdo. Torsdag ble en politikvinne skutt og drept sør for Paris. Amedy Coulibaly og kjæresten Hayat Boumeddiene ble etterlyst av politiet for drapet. Fredag stengte Kouachi-brødrene seg inne i et trykkeri like ved flyplassen i Paris. Samtidig tok Coulibaly gisler i en kosher-butikk øst i Paris. Fire av gislene ble drept. Alle var jøder. Kouachi-brødrene og Coulibaly ble drept av politiet.

LES OGSÅ: Gisselbrødrene er drept

LES OGSÅ: Ny gisseltaking i Paris

LES OGSÅ: Gisseldrama i Paris

LES OGSÅ: 12 drept i skyting