Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ikke del ut fredsprisen

Om noen timer blir det klart hvem som får Nobels fredspris. Ikke alle er enige i at den bør deles ut i år.

Tysklands Angela Merkel? Presten Mussie Zerai? Fredag klokka 11 blir det klart hvem som får Nobels fredspris. Men noen mener den ikke bør deles ut.

Zach Khadudu er en aktivist og journalist. Han flyktet til Danmark fra Kenya. Han skriver at Nobels fredspris ikke bør deles ut. Det står i lederen i den danske avisa Information. Hele fredagens utgave er skrevet av flyktninger.

– Det finnes mange helter som arbeider hardt for å skape fred. Og de kunne fortjent en fredspris. Men i disse spesielle tider bør den ikke deles ut, skriver Khadudu.

– I 2010 skapte Liu Xiabos tomme stol internasjonal oppmerksomhet. Verden fikk øynene opp for hvordan de som kjemper for menneskeretter i Kina lider. En tom stol med skiltet «Ingen nobelpris 2015» kunne også skapt oppmerksomhet om den enorme, menneskelige katastrofen. Og kanskje vekke verdens politiske ledere, skriver han.

Men Nobelkomiteens nye leder Kaci Kullmann Five vil ha et navn på blokken når hun kommer ut dørene på Nobelinstituttet fredag klokken 11.

Tysklands leder Angela Merkel er blant favorittene til å motta prisen.

Også den katolske presten Mussie Zerai er en favoritt. Det er også pave Frans.

LES OM FAVORITTENE HER: Får hun fredsprisen?