Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ikke fest for fattige

VM i Sør-Afrika blir en fotball-fest. Men kun for de rike.

Fotball-VM er det største idretts-arrangementet i Afrika noensinne. Folk i Sør-Afrika har store forventninger. Endelig skal verden få se mer enn sult og fattigdom i Afrika.

Det er flere afrikanske land med i verdens-mesterskapet (VM) i fotball. I tillegg til Sør-Afrika deltar Algerie, Kamerun, Ghana, Elfenbenkysten og Nigeria. Men billettene er blitt for dyre for mange fans i de afrikanske landene.

Tre millioner billetter har vært til salgs. Mer enn én million er kjøpt av sørafrikanere. Bare 40.000 billetter er solgt til andre afrikanske land. Fotball-organisasjonen Fifa er skuffet over salget.

– Det er ikke mange billetter når det er så mange afrikanske land som deltar. Systemet er ikke perfekt for Sør-Afrika og for Afrika, sier Jérôme Valcke til den britiske TV-kanalen BBC. Han er general-sekretær i Fifa.

Billettene er solgt billigere i Sør-Afrika. I andre afrikanske land har fans måttet betale vanlig pris. De billigste billettene koster 550 kroner.

Fifa har fått mye kritikk. De har ikke gjort nok for at afrikanere skal få kjøpt billetter. Billettene selges kun på internett. Det er det mange i Afrika som ikke har. Andre har ikke råd til billettene. Fifa sier at de vil selge billetter på en annen måte til VM i Brasil i 2014.

Håpefulle gateselgere står utenfor de nye fotball-stadionene. Mange sørafrikanere vil gjerne tjene penger på alle som kommer på besøk.

Jabulane Ngubane selger is og brus på gata. Slik forsørger han de 13 barna sine. Men det er bare selskaper som samarbeider med Fifa som får selge varer utenfor stadionene. Gateselgerne blir jaget bort. Politiet har tatt varene til Ngubane flere ganger.

– Jeg vil ikke ha noe å gjøre med VM. Det har ført til mye problemer allerede. Jeg gleder meg til alt er over. Da vil kanskje politiet la meg være i fred, sier han til BBC.

Fifa regner med å bruke 7 milliarder kroner på å arrangere turneringen. De vil også bruke 4 milliarder kroner på prosjekter i Sør-Afrika. Likevel regner de med å få et overskudd på 6 milliarder kroner.