Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ikke ta med dataen til OL

Data-ekspert tror det er dumt å ta med seg datautstyr til De olympiske leker (OL) i Sotsji. De tror at Russland vil snoke og overvåke alle.

Skal du reise til Stosji for å se på De olympiske leker (OL) i februar? Da bør du ikke ta med deg datamaskin, nettbrett eller telefonen din. Det mener eksperter på datasikkerhets.  De er redde for hacking og overvåking, altså at noen snoker i dataen din og se hva du har der, uten at du vet det.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) jobber for å passe på sikkerheten i Norge. De sier det lureste for OL-gjester er å ta med seg engangsmobiler med kontantkort som er betalt kontant i Russland. Hvis folk skal ha med datamaskin, burde de bare ta med en reise-versjon. Det vil si at det ikke er personlig informasjon på den. Ta bare med det nødvendigste, og ikke bruk trådløst nett, skriver avisa Dagens Næringsliv.

NSM er redd for det russiske programmet Sorm. Det skal overvåke de som kommer til Russland. Det er spesielt laget for OL. Hackere i Russland er også kjent for å være gode.

– Det hjelper ikke å ha passord hvis de som snoker kan lese alt du skriver på tastaturet, sier Roar Thon. Han er sikkerhets-rådgiver i NSM.

Den britiske avisen The Guardian sier at russiske myndigheter planlegger å overvåke alle under OL.

Sikkerhet er viktigst for bedrifter. Hackerne kan ta over mange datamaskiner i selskapet. Det kan skje hvis mobilene eller datamaskinene har vært overvåket i Russland.

Den russiske ambassaden i Oslo sier at man ikke trenger å være forsiktig.

– Det er ingen som vil snoke i datamaskiner. Ingen vil prøve å ta privat informasjon. Jeg tror det er større sjanse for det i USA eller Storbritannia, sier Petr Sviring til Dagens Næringsliv. Han er andresekretær ved ambassaden.