Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ingen har hørt fra fredspris-vinneren

Ingen vet hvordan det går med den kinesiske fredspris-vinneren Liu Xiaobo. Han har ikke vært i kontakt med noen siden i fjor høst.

Lius kone fikk besøke ham i fengsel i oktober i fjor. Siden har ingen snakket med ham. Det skriver avisa Aftenposten. Kona Liu Xia sitter i husarrest. Hun skal ikke ha vært i kontakt med noen siden februar.

Ingen vet hvor Liu Xiaobo er. Geir Lundestad er Nobel-komiteens sekretær. Han er bekymret.

– Vi vet ingenting om ham. Det gjør oss urolige, sier Lundestad.

Det går flere rykter om vinneren av Nobels fredspris. Noen mener kinesiske myndigheter har flyttet ham til et nytt fengsel. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Liu kan bli dårligere behandlet fordi han fikk fredsprisen.

LES MER HER: Her får ikke fredsvinneren tale

Kina får mye kritikk fordi landet ikke følger menneske-rettighetene. Liu kjempet for disse rettighetene og for at folk skulle få si det de mener. Han ville ha demokrati i Kina. I 2009 ble han dømt til fengsel i elleve år. Kinesiske myndigheter reagerte kraftig på at Liu fikk prisen.

LES MER HER: Snakket om fredsprisen
LES MER HER: 
– Sett Liu Xia fri

Flere personer kjemper for menneske-rettighetene i Kina. De har fått det vanskeligere den siste tiden. Flere av dem er forsvunnet de siste ukene. Familiene deres er redde for hva som har skjedd. Det sier organisasjonen Chinese Human Rights Defenders (Kinesiske forkjempere for menneskerettigheter). Flere mener at kinesiske myndigheter frykter demonstrasjoner og opprør. Årsaken er opprøret i Nord-Afrika og Midtøsten.