Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ingen har skylda

Olje-katastrofen i Mexicogolfen blir større og større. Men ingen vil ta på seg skylda for olje-lekkasjen.

Tirsdag må Lamar McKay møte i den amerikanske Kongressen. Han er leder for British Petroleum (BP) America. Han må forklare hva som er årsaken til katastrofen. Men BP vil ikke ta på seg skylda alene.

BP eier plattformen Deepwater Horizon. Den eksploderte 20. april og sank to dager senere. Selskapet Transocean hadde oppdraget med å få plattformen på plass i Mexicogolfen. Mens selskapet Halliburton igjen jobbet for Transocean. En av deres oppdrag var å stabilisere olje-brønnen. Det er denne brønnen som lekker mellom 5.000 og 25.000 fat olje om dagen.


LES MER HER: Frykter det verste

Regningen etter olje-katastrofen kan bli på over 2 milliarder kroner. Det har BP regnet ut.

I Kongressen vil BP gi Transocean skylda for olje-katastrofen, skriver nyhetsbyrået Reuters. 
Steven Newman er sjef for Transocean. Han kommer til å skyve skylda over på Halliburton. Newman mener at Halliburton gjorde feil da de lagde vegger i olje-brønnen. Det er dette som skal ha vært årsaken til eksplosjonen. 

LES MER HER: Lekker enda mer

– Det skjedde en plutselig og katastrofal feil. Feilen skjedde med utforingen i brønnen. Eller med måten brønnen var bygget på, sier Newman.
Det er ikke kjent hva Tim Probert kommer til å si om beskyldningene. Han er sjef for Halliburton.

BP prøver på nytt å sette en gjenstand over olje-brønnen. Gjenstanden ser ut som en flosshatt. Den skal senkes ned over stedet der det lekker olje. Olje-brønnen ligger på 1.500 meters dyp. Tony Hayward er toppsjef i BP. Han sier at konstruksjonen kan være på plass innen tre døgn.
Alternativet er å forsøke å tette brønnen. De vurderer å fylle den med bildekk, golfballer og søppel. Men det mener eksperter kan gjøre lekkasjen værre.