Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ingen hjelp i Kongo

1.400 mennesker er blitt drept. Nå slutter verdens-organisasjonen FN å hjelpe myndighetenes soldater i Kongo.

I Kongo slåss soldater mot opprørere fra Rwanda. De har fått hjelp av soldater fra verdens-organisasjonen FN for å skape fred i landet. FN har gitt soldatene mat og ammunisjon til våpen. Men nå slutter FN å hjelpe til. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Årsaken er at soldatene i Kongo skal ha drept mange som ikke er opprører. De skal også ha gått sammen i gjenger for å voldta kvinner. Det viser en ny rapport. Den er laget av organisasjonen Human Rights Watch. De jobber for menneske-rettigheter.

Minst 1.400 mennesker som ikke er opprørere har blitt drept av soldatene i Kongo. Og at mange tusen mennesker har måttet flykte. Det står det i rapporten.

Onsdag kveld var det et møte i sikkerhetsrådet i FN. Rådet bestemmer hvilke oppdrag FN skal gjøre. De bestemte at de skal slutte å hjelpe soldatene i Kongo før nyttår.

FN har ikke sagt noe om rapporten fra Human Rights Watch. Men Alan Doss har sagt at det har skjedd veldig alvorlige ting med folk som ikke er opprørere i Kongo. Han er FNs spesial-utsending for Kongo. FN bruker spesial-utsendinger i mange konflikter. Dette er folk som har mye kunnskaper om et land eller en konflikt. I Afghanistan har norske Kai Eide vært spesial-utsending. For noen dager siden sa han at vil slutte i jobben.

Opprørerne i Kongo hører til  folkegruppen hutuer. De har gjemt seg øst i Kongo. I 1994 gjorde hutuer i Rwanda folkemord mot folkegruppen tutsier. Mellom 800.000 og én million mennesker ble drept.