Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Internasjonalt press virker

Steiningen av iranske Sakineh Ashtiani er utsatt. Internasjonalt press var viktig, mener menneskeretts-aktivist.

Iranske Sakineh Ashtiani skal ha vært utro. Dommere i en iransk domstol har dømt henne til døden. Hun skulle steines.

LES MER HER: Protesterer mot steining i Iran

Nå er dommen utsatt på ubestemt tid. Det bekreftet rettsmyndighetene i Iran søndag.

Mange land i vesten har reagert på at Iran bruker steining som straff. Det gjelder blant annet Utenriks-departementet (UD) i Norge.
Myndighetene i Iran understreker at reaksjonene fra utlandet ikke er årsaken til utsettelsen.
– Dommen blir fullbyrdet når lederen for rettsmyndighetene mener det er riktig. Vi bryr oss ikke om propagandaen i vestlige medier, sier Malekajdar Sharifi. Han er leder for domstolene i den iranske provinsen Øst-Aserbajdsjan.

Norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam er menneskeretts-aktivist. Han kjemper for rettighetene til mennesker rundt i verden. Amiry-Moghaddam jobber som lege og forsker ved Universitetet i Oslo. Han tror ikke på at myndighetene i Iran ikke lar seg påvirke av internasjonalt press.
– Det internasjonale presset har vært viktig. Regimet i Iran bryr seg nemlig ikke så veldig mye om hva dets eget folk mener, sier Amiry-Moghaddam. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Dommen mot Ashtiani er endelig. Og det er mulig at hun kan bli henrettet på et senere tidspunkt. Lederen for domstolen hevder nå Ashtiani også er dømt for drap på ektemannen sin i 2006. Hvis motstanderne av dommen hadde sett åstedet for drapet. Da ville de vært mindre kritiske, hevder Sharifi.

Moghaddam mener utsettelsen av dødsstraffen er bra. Men han håper at presset fra verden utenfor Iran vil fortsette. Andre land må jobbe at døds-dommen blir gjort om.
– Jeg er glad hun fortsatt lever. Men hvis hun henges i stedet for å steines, er ikke det godt nok. Det er derfor viktig at vi ikke gir oss. Engasjementet i denne saken har vært stort, både blant folk og regjeringer. Også i flere muslimske land. Jeg tror det er moralsk viktig at verdenssamfunnet reagerer, sier han. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Vestlige land har reagert sterkt mot dødsdommen. I forrige uke ble Irans ambassadør i Norge innkalt til hastemøte i Utenriksdepartementet. Moghaddam mener at oppmerksomheten denne saken har fått, bør utnyttes. Verdens-organisasjonen FN bør jobbe for å få slutt på steining som straff.
– Vi klarte å få til forbud mot landminer og klasevåpen. Og da er det realistisk at vi også kan klare å bekjempe dette. Vi burde ikke tolerere at slike metoder brukes, sier han.