Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Iran innrømmer at de skjøt ned fly

Folk i Teheran demonstrerte mot myndighetene. De var rasende over at Irans forsvar skjøt ned et ukrainsk fly.

Irans forsvar skjøt ned det ukrainske flyet som styrtet forrige onsdag. Det skal ha skjedd ved en feil.

Lørdag morgen ble innrømmelsen lest opp på iransk TV. Da hadde myndighetene nektet i flere dager for at flyet var blitt skutt ned. Det var 176 mennesker om bord. Alle sammen døde.

Irans luftvern skal ha trodd at flyet var en rakett. De var i høyeste beredskap. De var redde for at amerikanerne kom til å svare på Irans angrep mot to militærbaser i Irak.

Brigadegeneral Amirali Hajizadeh har det øverste ansvaret for Irans flyvåpen. Lørdag sa han at han har hele ansvaret for nedskytingen.

– Jeg ville mye heller ha dødd enn å bli vitne til en slik ulykke, sa han.

En soldat skal ha avfyrt raketten som traff flyet. Soldaten tok avgjørelsen alene, ifølge Hajizadeh. Årsaken skal ha vært at ingenting av kommunikasjon i området virket.

Ayatolla Ali Khamenei er Irans øverste leder. Han skal ha fått vite om nedskytingen fredag. Ha skal med én gang ha gitt ordre om at Iran skulle si det offentlig. Det melder nyhetsbyrået Fars.

I helgen demonstrerte folk i Irans hovedstad Teheran. De var sinte over at myndighetene skjøt ned det ukrainske flyet ved en feil.

Søndag kveld var omtrent 3.000 mennesker med i en demonstrasjon på Frihetsplassen, ifølge nyhetsbyrået Ilna. Den ligger vest i Teheran.

Videoer viser demonstranter som krever at landets ledelse må slutte. Men det er ikke bekreftet at videoene er ekte. Det skriver nyhetsbyrået DPA.