Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Islamister ødela kulturarv

Islamistene i Mali ødela veldig verdifulle, gamle papirer. Men de ødela ikke så mye som mange fryktet.

Flere hundre år gamle papirer ligger i aske i et bibliotek i Timbuktu i Mali. Dette er veldig verdifulle papirer som bare fantes i denne gamle byen. Biblioteket er bygget opp av norske forskere, med penger blant annet fra Norge. Ekstreme islamister hadde i ett år kontroll over byen.

De tente på biblioteket da de ble drevet bort. De har ødelagt mange gamle kulturminner. Men islamistene har ikke ødelagt så mye som fryktet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: – Har kontroll over flyplassen i Timbuktu

En sørafrikansk ekspert sa onsdag at de fleste av papirene ser ut til å ha klart seg. Islamistene gjorde alt de kunne for å ødelegge dem. Det skjedde da de trakk seg ut av Timbuktu i helgen. Maliske og franske soldater tok da tilbake kontrollen. En malier som har vært med på arbeidet med å bevare papirene, sier det samme. Islamistene klarte å ødelegge rundt 2.000 papirer.

– Jeg kan si at nesten alle papirene verken er ødelagt eller skadd på noe vis, sier professor Shamil Jappie ved universitetet i Cape Town. Det finnes rundt 300.000 eldgamle papirer i byen. De er enormt viktige. Papirene som finnes i denne ene byen, er halvparten av alle gamle papirer som finnes i Afrika. Blir de ødelagt, forsvinner en viktig del av afrikansk kulturarv.

LES MER HER: Vanlige folk i Mali lider

Folk i Timbuktu er rasende på islamistene.

– De er ikke muslimer, de er banditter, roper Mohamed Elher Ag Abba. Han bor ved siden av biblioteket som islamistene satte fyr på før helgen.

Ifølge folk i byen stablet islamistene fredag kveld opp verdifulle bøker og skrifter. De ble lagt i senterets gårdsrom før islamistene tente på. Så flyktet de ut i ørkenen.

– Det er en kultur-forbrytelse, sier Timbuktus borgermester Halle Ousmane.

Maliske og franske soldater ble hilst av jublende og dansende folk da de kom til Timbuktu. Vanlige folk fryder seg over å være kvitt islamistene. De ekstreme islamistene har styrt byen i nesten ett år.

Senteret ble startet i 1973. Bygget ble ferdig i 2009. Mange av dokumentene var flere hundre år gamle. De handler om blant annet astronomi, dikt, historie og vitenskap.

Bygningen er fortsatt hel. Men utenfor ligger rester av vakre bøker som ikke er brent helt opp.

– De brente alt som var igjen her. Dessuten stjal de. De lastet opp en lastebil og dekket lasteplanet med lerret før de dro, sier vaktmester Litni Dicko. Det skrier nyhetsbyrået NTB.

Men mange av dokumentene ble smuglet ut og gjemt i fjor. De skjedde da islamistene tok over byen. Andre dokumenter var ikke i senteret da islamistene kom. De ble skjult og reddet av familiene som eier dem.

Timbuktu var i mange århundrer et senter for islamsk lærdom. Den står på verdens-organisasjonen FNs liste over verdensarv på grunn av de mange hundre år gamle moskeene og gravkamrene.

Men heller ikke gravkamrene ble spart av islamistene. De ødela ti av dem med hakker og spader. De hevder kamrene er mot Guds vilje. Andre er spart fordi de ligger i gårdsrommene til viktige familier. Disse familiene har sørget for mange vakter.

Folk i Mali støtter stort sett at islam ikke tolkes så strengt. Men islamistene tvang folk til å følge strenge sharialover. Kvinner ble tvunget til å dekke seg til. Folk som ikke fulgte islamistenes lover, kunne piskes, steines eller få hendene kuttet av. Røyking, musikk og fotball ble forbudt. Det er også mange rapporter om at de misbrukte barn.

Jenter ble tvunget til å gifte seg med dem midlertidig. De ble misbrukt seksuelt, før islamistene skilte seg fra dem igjen.