Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Israelsk fange sluppet fri

Den israelske soldaten Gilad Shalit skal være levert til Egypt. Snart blir han sendt videre til Israel.

Den israelske soldaten Gilad Shalit har vært fanget i fem år. Han var hos palestinerne i Gaza i Midtsøsten. Tirsdag ble han levert til Egypt av det palestinske partiet Hamas. Det sier en talsmann fra Hamas til nyhetsbyrået Reuters. Ifølge talsmannen blir Shalit snart levert videre til israelske myndigheter.

LES MER HER: Enige om å bytte fanger

1.027 palestinere som har sittet fanget i Israel, skal slippes løs. Det er i bytte mot Shalit. Tidlig tirsdag morgen begynte biler med flere hundre palestinske fanger å kjøre ut av fengslene i Israel.

Shalit blir sluppet fri som følge av en avtale med Hamas. Egypt hjalp til med å få til avtalen.

Utvekslingen av fanger ble endelig godkjent mandag kveld. Det var etter at høyesterett i Israel hadde sagt nei til anker. Ankene hadde kommet fra familiene til israelere som var drept i terror-angrep. Noen av de palestinske fangene som skulle slippes fri, var dømt for disse angrepene.

De første bilene med palestinske fanger, hadde med seg kvinner. De fleste skulle sendes til Vestbredden i de palestinske områdene.

Shalit skal sendes fra Gaza til Egypt. Der blir han tatt hånd om av egyptiske myndigheter og Røde Kors.

Så skal Israel informeres om at han har det bra. Etter det, skal de første palestinske fangene sendes over grensa. Det skal skje nøyaktig samtidig som Shalit krysser grensa til Israel.

Når han er i Israel, blir han undersøkt av leger. Han skal også få en mobiltelefon som han kan ringe til sine foreldre med.

Så blir han fløyet til en militærbase ved hovedstaden Tel Aviv. Der blir han hilst velkommen hjem av statsminister Benjamin Netanyahu og sin familie. Til slutt blir han Shalit og familien hans fløyet i helikopter til familiens hjem. Det ligger i Nord- Israel. Det er dersom han er frisk.