Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Israelske soldater har stormet båt på vei til Gaza

Israelske soldater har stormet inn på den franske båten Dignité al Karama. Det skjedde utenfor Gazastripen i Midtøsten. Båten forsøkte å frakte varer til Gaza.

Israelske soldater har stormet inn på en fransk båt. Det bekrefter det israelske militæret IDF. Det skjedde utenfor Gazastripen i Midtøsten. Båten Dignité al Karama skal ha forsøkt å bryte blokaden av Gazastripen. Det melder nyhetsbyrået AP.

Ingen av aktivistene gjorde motstand, sier IDF.

Israelske myndigheter har sagt at de vil stoppe alle forsøk på å bryte blokaden av Gaza. En blokade betyr at det ikke er lov til å frakte varer inn eller ut av et område.

Tidligere tirsdag omringet minst tre israelske skip den franske båten. Israel ba Dignité al Karama om å forlate området. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Marinefartøy har stoppet båten. De ber den forlate Gaza, som er blokkert. Det sa en talsmann for det israelske militæret til nyhetsbyrået Reuters. Han ville ikke gi flere detaljer.

LES MER HER: Første båt på vei til Gaza

– Båten er omringet av minst tre israelske skip. Siden klokken ni har all kommunikasjon blitt stoppet. Vi får ikke kontakt med båten. Det er verken via telefon eller internett, sa Julien Rivoire på telefon fra Paris. Han er en av de som har organisert sendingen av båten.

Båten Dignité al Karama forlot den greske øya Kastellorizo sent lørdag. Den hadde blitt holdt tilbake i flere uker av greske myndigheter. De lot den ikke reise.

LES MER HER: Kom ikke til Gaza

Om bord er ti aktivister fra Frankrike, Tunisia, Canada, Hellas og Sverige. I tillegg er det tre personer som jobber på båten og tre journalister om bord.

Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera melder at deres korrespondent er om bord på Dignité. Han fortalte at den israelske marinen ville ta kontroll over båten. Det var hvis de ikke gjorde som Israel sier. Det skal et israelsk skip ha sagt til aktivistene.

De siste to ukene har en flåte med båter forsøkt å reise til Gazastripen. Hensikten er å bryte den israelske blokaden. Den ble startet i 2006. Freedom Flotilla II er navnet på den politiske aksjonen og flåten. Ingen av båtene har ennå lyktes i å nå Gaza. Årsaken er en rekke tekniske problemer og det greske forbudet mot å reise fra landet.