Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jagland støtter «opprydding» i Tyrkia

Europeiske land må vise mer forståelse. Tyrkia trenger tid til å rydde opp etter forsøket på kupp i juli. Det mener Thorbjørn Jagland.

15. juli skjedde det noe alvorlig i Tyrkia. En gruppe i militæret prøvde å ta makten i landet. Dette kalles et militærkupp. Men kuppforsøket var mislykket. President Recep Tayyip Erdogan fikk tilbake kontrollen. Siden har han blitt kritisert for å utnytte situasjonen. Han har fått mange til å slutte i jobbene sine. Og mange medier har måttet stenge. Presidenten mener at personer der har prøvd å hjelpe de som ville ta makten. Presidenten har også sagt at dødsstraff trolig kan bli brukt i landet igjen. Flere land i Europa har kritisert presidenten. De er bekymret for menneske-rettighetene. Presidenten synes kritikken er urettferdig. Han mener vestlige land støtter kuppforsøket.

Onsdag fikk presidenten besøk av Thorbjørn Jagland. De skulle snakke om situasjonen. Jagland er general-sekretær i Europarådet. Europarådet er ikke en del av Den europeiske union (EU). Europarådet er en annen organisasjon. Den jobber for samarbeid og menneske-rettigheter i Europa. 47 land i Europa er medlemmer. Det skriver nettstedet Wikipedia.

Jagland sier han støtter president Erdogan. Han mener land i Europa må vise mer forståelse. Presidenten i Tyrkia er valgt av folket. Det er naturlig at Tyrkia må rydde opp og fjerne folk i en sånn situasjon, sier Jagland ifølge nyhetsbyrået NTB.

Presidenten ønsker å ha tett kontakt med Jagland i tiden framover. Det er for at Tyrkia ikke skal bryte menneske-rettighetene når de rydder opp.

– Vi må snakke med Tyrkia, ikke bare til dem. Mange utenriksministre i Europa har tatt kontakt med meg før dette besøket. De ønsker å få til en god dialog med Tyrkia. Det synes jeg er bra, sier Jagland til kanalen NRK.