Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg har det bra

Norske Ingvild ble holdt som gissel i Egypt i fire døgn. Natt til tirsdag ble hun løslatt.

Norske Ingvild Selvik Ask og israelske Ameer Hassan ble sluppet fri natt til tirsdag. 

– Jeg har det bra, vi fikk mat og vann og jeg er uskadd. Politiet følger meg nå til ambassaden i Kairo, sier Ask til Mohamed Fadel Fahmy. Egyptiske Fhamy jobbet tidligere som journalist for den amerikanske kanalen CNN.

31 år gamle Ask ble kidnappet torsdag kveld på Sinai-halvøya i Egypt. Det skal ha skjedd på veien mellom Taba og Dahab sør i Sinai. Ask satt i en taxi sammen med Ameer Hassan. De møtte hverandre på grensa til Egypt, og ble enige om å reise sammen fordi de skulle samme vei. To store biler presset taxien deres av veien. Like etter tvang seks menn med våpen dem inn i lastebilen sin, sier politiet. 

De seks mennene er beduiner. Beduin er nomader som lever blant annet i ørkenområder i Syria, Jordan, Irak og Nord-Afrika. Nomader er folkegrupper som flytter fra sted til sted, uten å ha et fast sted å bo.

Dagene er varme i ørkenen, men nettene er kalde. Beduinene passet på at Ask og Hassan holdt seg varme og at de fikk mat og drikke. Noen netter sov de ute. Ask forteller til nettavisa vg.no at hun fikk nye sko og ei bukse.

– De fortalte at de måtte bortføre turister for å få den oppmerksomheten de ønsket. De truet oss på livet, men ellers har vi hatt det bra, sier Ask. Hun var sikker på at kidnapperne mente det når de truet med å drepe. 

Ask og Hassan fikk tiden til å gå ved å snakke sammen. Slik holdt de også frykten unna. 

– Du må jo bare håpe at det går godt helt til det motsatte er bevist. Vi forsøkte å tenke på andre ting. Vi fikk ganske god tid til å bli kjent med hverandre og diskuterte musikk og filmer og alt mulig for å holde humøret oppe, sier Ask.

Fredag fikk hun lov til å ringe hjem. Da snakket hun med ledelsen på Sørlandet sykehus, der hun jobber. Og med foreldrene i Mandal. Siden hadde hun ikke snakket med noen.

Samtidig forhandlet egyptiske og norske myndigheter med kidnapperne. Kidnapperne krevde at to personer skulle slippe fri fra fengsel. Men dette skal ikke ha skjedd. Mennene er heller ikke pågrepet.

Ask og Amir Hassan ble løslatt rundt klokka 01.30 natt til tirsdag, skriver nettstedet nrk.no. En time senere kom de to til politistasjonen i byen Al-Arish. Derfra skulle Ask fraktes videre til Kairo. Hassan skulle hjem til Israel. 

– Kidnapperne er ikke pågrepet og kravene deres ble ikke etterkommet, skriver Fahmy på nettsamfunnet Twitter. 

Ingvild Selvik Ask sier til nettavisa vg.no at hun er svært lettet. 

– Hun er etter forholdene i god behold og er nå på vei til Kairo. Der vil den norske ambassaden hjelpe henne, og legge til rette for retur til Norge så fort som mulig, sier Ragnhild Imerslund. Hun er kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD).

Imerslund forteller at den norske ambassaden har snakket med beduinledere både i Nord-Sinai og Sør-Sinai.
Utenriksminister Espen Barth Eide har også snakket med utenriksministeren i Egypt. Barth Eide sier at Egypt har ledet arbeidet med å få den norske kvinnen fri. 
– Jeg er glad og lettet over at den norske kvinnen som ble bortført på Sinai-halvøya forrige torsdag er frigitt og i god behold, sier han.