Verden
Jobber med å finne nordmenn på Filippinene
Det er uklart hvor mange nordmenn som var i uværet på Filippinene. Myndighetene jobber med å få en oversikt.

Det er katastrofe på Filippinene etter at tyfonen Haiyan herjet i landet. Det er et av de verste uværene i historien.
LES MER HER: Full katastrofe på Filippinene
Det er foreløpig uklart hvor mange som er døde. Det meldes om minst 10.000 døde mennesker. Men antagelig er det mange flere.
Utenriksdepartementet (UD) jobber med å finne ut hvordan nordmenn i landet har det. De vil ikke si hvor mange som er savnet. Det er fordi de er så usikre og situasjonen er så kaotisk, melder nrk.no.
– Hele helgen har vi jobbet med å få en oversikt over nordmenn. Det er vanskelig fordi telefonnettet er ødelagt. Men vi får stadig kontakt med flere, sier Astrid Sehl til NRK. Hun jobber med kommunikasjon i UD.
Mange nordmenn har kontaktet den norske ambassaden i hovedstaden Manila. Det sier Knut-Are Okstad ved ambassaden til nyhetsbyrået NTB. Folk ringer for å finne ut hvordan det har gått med familien på Filippinene.
– Vi klarer å si hvor de fleste nordmenn er, forteller Okstad.
Men det er ikke lett å få kontakt med alle i områdene der telefonnettet er ødelagt.
– Det kan derfor ta tid før vi får høre fra nordmenn som er i disse områdene, sier Okstad.
Mandag fikk Kurt Lydersen fra Sandefjord endelig kontakt med kona Nina og datteren Lisa på 19 år. Da fikk han vite at de hadde overlevd uværet i byen Tacloban. De to er nå flydd til hovedstaden Manila.
– Den norske ambassaden har lovet oss at de skal vente på dem når de lander. Så blir de hjulpet videre hjem, sier Lydersen til nrk.no.
Norske Lone Tynes Anderson er en av dem som bor i landet. Hun vil ikke hjem til Norge. I stedet vil hun hjelpe til, skriver NTB.
Andersen driver en førskole på øya Cebu på Filippinene. Hun driver den sammen med moren og venner. De har vært og besøkt flere områder som tilhører skolen.
– De hadde ennå ikke fått mat eller vann. Det var nesten to døgn etter tyfonen. Så vi prøver å kjøre inn ris og vann i de områdene, sier Anderson til kanalen NRK.
Også norske Erlend Johannesen forteller om mye nød. Han driver barnehjemmet Streetlight i byen Tacloban.
– Døde folk overalt, utrygge gater hvor folk slåss med hverandre over boksemat og vann. Vi har mistet alt, absolutt alt, men vi lever, skrev Johannesen på nettsamfunnet Facebook i helgen.
Flere hjelpe-organisasjoner er på vei til Filippinene. Røde Kors Norge er klar til å sende helsearbeidere.
– Det haster å få inn hjelp til dem som ikke har rent vann, mat eller tak over hodet, sier leder Åsne Havnelid til NTB.