Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Joshua French pågrepet på frifot

Nordmannen Joshua French er dømt til fengsel i Kongo. Forrige søndag var han utendørs uten lov. Da ble han arrestert på nytt.

Politiet i Kongo sier at French prøvde å rømme fra leiligheten han satt fengslet i. I vår ble han flyttet fra fengselet til en leilighet. Han fikk være der isteden fordi han er så syk, skriver nyhetsbyrået NTB. Det skal gjøre det lettere for ham å sone straffen.

I februar ble han dømt til å sitte i fengsel i resten av sitt liv. Dommeren mente at han drepte kameraten sin Tjostolv Moland. Han ble funnet død i cellen deres for et år siden. French har nektet for å ha drept Moland. Norsk politi har hjulpet til i saken. De mener at Moland tok sitt eget liv. Men det er politiet i Kongo uenige i.

Moland og French satt i fengsel sammen. Moland var dømt for drap på en sjåfør. Sjåføren kjørte dem rundt i jungelen. French var dømt for blant annet spionasje.

LES MER HER: – Haler ut tiden

French anket ikke dommen for drap. Han orker ikke flere rettssaker fordi han er syk. French har blitt passet på av helsepersonell siden rettssaken i februar. Norske myndigheter ønsket at Moland skulle få det lettere når han sonet fordi han var psykisk syk. Dermed fikk French bo i en leilighet i stedet. Den norske staten har holdt ordningen hemmelig. De har vært redde for at ordningen ble fjernet dersom avisene skrev om den. Vakter fra politiet i Kongo har hele tiden passet på French.

LES OGSÅ: Har det vanskelig

Søndag 3. august forlot French leiligheten alene. Dette hadde han ikke lov til. Han hadde heller ikke med seg vakter. Etter noen timer ble han tatt av politiet. De mener at han prøvde å rømme. Til sammen har sju personer blitt arrestert fordi French forlot leiligheten. Alle blir nå etterforsket av politiet.

– Vi vet ikke så mye om hvorfor French ble arrestert utenfor soningsstedet forrige søndag. Han er nå sendt tilbake til fengselet i N'dolo, sier Frode O. Andersen. Han er fungerende kommunikasjonssjef i Utenriks-departementet.

 

Andersen vet heller ikke hvordan French kom seg ut av leiligheten.

 

Hans Marius Graasvold er advokaten til French. Han tror ikke French forsvant med vilje 3. august.

 

– Dette var neppe planlagt. Han har trolig fått en åpen dør og gått ut av den. Jeg vil ikke kalle dette for et rømningsforsøk. Og det håper jeg kongoleserne forstår. Det sier Graasvold til NRK.

 

Han håper hendelsen ikke straffer seg for French. Og at French kan få komme tilbake til leiligheten så fort som mulig.

 

Kari Hilde French er moren til Joshua French. Hun har vært i Kongo siden desember. Hun skriver på bloggen sin at sønnen bare tok seg en tur ut. Han hadde ikke vært skikkelig ute på flere måneder.