Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jubel for våpenhvile

Folk på Gazastripen feiret tirsdag. Da startet en lang våpenhvile mellom Israel og palestinerne.

Tirsdag begynte folk på Gazastripen å feire. Israel og palestinerne ble enige om å legge ned våpnene lenge. Våpenhvilen startet etter 50 dager med dødelige angrep.

Avtalen begynte å gjelde klokka 18.00 norsk tid. Der står det at volden på Gazastripen skal stanses med én gang. Etter 50 dager med konflikt er 2.143 palestinere og 69 israelere drept. Våpenhvilen har holdt gjennom hele natt til onsdag.

Den siste som ble drept, var en israeler. Personen ble drept i da militante palestinere angrep med raketter. Det skjedde minutter før kampene stoppet tirsdag. Det sier politiet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Palestinerne kaller avtalen en varig våpenhvile. Mens en viktig israelsk tjenestemann sier den er «uten krav og uten grenser i tid».

Da avtalen startet, strømmet tusenvis av palestinere ut i gatene i Gaza by. Noen av dem skjøt i lufta for å feire. Blant dem var også menn med våpen fra gruppa Hamas. Det melder journalister fra nyhetsbyrået AFP på stedet.

Fra moskeer ble høyttalere brukt til å spre budskapet «Gud er størst». Mens folk på Gazastripen hyllet det som kan være slutten på sju uker med vold. 1,8 millioner mennesker bor på Gazastripen. Av dem har rundt en firedel flyktet fra husene sine i løpet av perioden.

– Takk Gud for at krigen er slutt. Jeg kan ikke tro at jeg fortsatt lever sammen med barna mine, sier 32 år gamle Maha Khaled til AFP.

– Det var en veldig hard krig. Jeg trodde aldri at vi skulle se den slutte med fred.

Hamas sa at avtalen med Israel er en «seier for motstanden».

I avtalen står det at det er en varig våpenhvile. Det er også en avtale om å stanse blokaden av Gazastripen. Det betyr at varer igjen kan fraktes over grensa og inn på Gazastripen. I avtalen står det at Gazastripens krav og behov vil bli møtt. Det sier en palestinsk tjenestemann til AFP.

For palestinerne har det vært et viktig krav at Israel stanser blokaden av Gazastripen. Den har vart i åtte år. Blokaden betyr at ingen varer eller tjenester har fått komme inn eller ut av Gazastripen.

Mahmoud Abbas er palestinernes president. Han fortalte om våpenhvilen under en tale i Ramallah på Vestbredden.

– Den palestinske ledelsen godtar et egyptisk forslag om en varig våpenhvile, sa Abbas.

Kort tid etter sa også israelsk side at avtalen er godtatt. Israel og palestinere skal snakke sammen om flere temaer i måneden som kommer.

Egypterne sier også at Israel har gått med på å åpne grensene mot Gazastripen. Slik kan nødhjelp og materialer til å bygge med fraktes inn dit. I avtalen står det også at fiskerne fra Gazastripen får fiske i flere områder på havet.

I flere uker har partene forsøkt å komme fram til en varig våpenhvile. De har hatt flere korte pauser i krigingen.

USA ønsker våpenhvilen velkommen. De ber begge parter om å holde avtalen. Også utenriksminister Børge Brende er positiv til avtalen. Han er forsiktig optimistisk til at den vil holde.

– Jeg vil hedre Egypt for jobben som ledet fram til avtalen om våpenhvile. Det er viktig nå at alle slutter opp om avtalen. Og at de ikke gjør noe voldelig, sier Brende.

Før nyheten om våpenhvilen kom tirsdag, var det harde kamper. I tillegg til israeleren som ble drept nær grensa til Gazastripen, ble 12 palestinere drept. Israel angrep med fly og stridsvogner. Blant de drepte var to barn. Israel bombet også to høyblokker i Gaza by tidligere på dagen. 40 mennesker ble skadd.