Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jublet for dronning Elizabeth

Flaggene vaier for dronning Elizabeth i gatene i London i Storbritannia. Fredag er kong Harald og dronning Sonja med og feirer at Elizabeth har vært 60 år på tronen.

Glade briter hyller sin dronning. Fredag startet feiringen av at hun har vært dronning i 60 år. Først deltok norske kong Harald og dronning Sonja i en lunsj på Windsor Castle, nord for byen. Fredag kveld er det offisiell middag på slottet Buckingham Palace.

Prinsesse Elizabeth Alexandra Mary er 86 år gammel. Hun ble dronning 6. februar 1952, da hennes far kong George VI døde. Først 2. juni året etter ble hun kronet i kirken Westminster Abbey i London. Det er 2. juni som blir den store folkefesten, og dagene etterpå.

Lørdag 2. juni vil Elizabeth feire på det viktige Epsom-hesteløpet i Surrey. Dagen etter vil et tusentall båter seile ned Thames-elva til hennes ære. Mange vil gå til byens parker.

Tim Ewart er hoffreporter i TV-kanaen ITV. Han mener det ligger an til «tidenes» party, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Millioner vil være med bare i London, sier han til NTB.

Mange briter støtter dronningen. Selv om ikke alle er så glade i kongehuset, sier 70 prosent at de ønsker å beholde henne.

Noen hevder feiringen vil bli større enn De olympiske leker (OL).

– Og prinse-bryllupet i fjor fortalte oss at det finnes stor interesse for kongelige, historiske øyeblikk, sier Ewart.

LES MER HER: Dronning i 60 år

Reisebyråer og hoteller gleder seg over å tjene mer penger. Men samtidig brukes det penger på sikkerhet. Mange politifolk må passe på at terrorister ikke kommer til.

Vårt eget kongepar er to døgn i Storbritannia i denne runden.

Dronning Elizabeth har vært i Norge tre ganger. Hun er i dag verdens eldste monark. Britenes dronning har vært på tronen nest lengst av de som lever nå. Hun har siden 1947 vært gift med prins Philip. Han har tittelen hertug av Edinburgh. De to har fire barn, Prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward.