Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kampene er i gang

Fredag ettermiddag samlet demonstranter seg til nye protester i Kairo. Egyptisk politi skyter med gummikuler mot dem.

Flere tusen personer har samlet seg i sentrum av den egyptiske hovedstaden Kairo. Det skjedde etter fredags-bønnen for kristne og muslimer. Demonstrantene har møtt opp utenfor Al-Azhar-moskeen.
Fredspris-vinner Mohamed ElBaradei er blant demonstrantene. Han har blitt stanset av politiet, melder den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera. Tidligere fredag ble det meldt at han deltok i demonstrasjonene i Kairo, skriver nettavisa Dagbladet.no.
Mohamed ElBaradei kom til Egypt torsdag.Han regnes som lederen for Egypts opposisjon. Det er de politikerne og partiene som ikke er i regjeringen.

Mange av regime-kritikerne håper ElBaradei vil bringe forandring til Egypt. Selv sier han at han vil støtte demonstrantene. ElBaradei ledet tidligere Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) for verdens-organisasjonen FN. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Jeg drar tilbake til Kairo og tilbake til gatene. For i realiteten finnes det ikke noe annet valg, sier ElBaradei til det amerikanske nettstedet The Daily Beast.

Nobelpris-vinneren mener mange egyptere har fått mer enn nok av styret til president Hosni Mubarak. De vil ikke at han skal være president frem til et valg en gang.

Demonstrantene ropte slagordet «Ned med Hosni Mubarak», skriver nyhetsbyrået NTB. Mange av dem kastet steiner mot politi og sikkerhets-styrker. De svarte med å skyte med gummikuler mot folkemassen. Politiet tok skjøt også granater med tåregass og brukte vann-kanoner.

Demonstrantene vil at president Hosni Mubarak slutter i jobben. Han har styrt Egypt siden 1981. Mange mener at Mubarak leder landet en måte som undertrykker folket. Derfor vil egypterne ha en ny leder og en ny regjering. Den 82 år gamle presidenten har hatt makten i 30 år.

Det ble også sammenstøt i en rekke andre egyptiske byer etter bønnen fredag.