Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kampene fortsetter i Syria

Tirsdag ble de første kjemiske våpnene hentet ut av Syria. Samtidig fortsetter kampene i landet.

Minst 274 personer er drept i kamper mellom forskjellige opprørsgrupper i Syria siden fredag. Det er ifølge gruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Minst 34 av de drepte skal ha vært utlendinger.

SOHR forsøker å holde styr på hvor mange som mister livet på forskjellige fronter i Syria.

Gruppen sa tirsdag at 129 opprørssoldater er drept. Det er soldater fra moderate og islamistiske opprørsgrupper. I tillegg er 99 opprørssoldater Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) døde. ISIL er knyttet til terror-gruppa al-Qaida.

Onsdag tok syriske opprørere seg inn i ISILs hovedkvarter. Det er i storbyen Aleppo, ifølge syriske kilder. De har holdt til på et barnesykehus i Aleppo. Men nå har andre opprørere kommet seg inn på sykehuset. Det er opprørsgrupper som har slått seg sammen for å få bort islamistene. Raseriet mot gruppen økte kraftig etter at en ung syrisk lege ble kidnappet og torturert. Så ble han drept. Drapet er kun ett av flere brutale overgrep som gruppen anklages for.

Det uklart hva som har skjedd med hundrevis av ISIL-krigere som var i bygningen. Flere titall personer som ble holdt fanget i bygningen, skal ha blitt befridd.

SOHR sa tirsdag at 34 utlendinger i ISIL var drept av andre syriske opprørere. Utlendingene skal ha blitt fanget, skilt fra sine syriske kamerater og deretter drept, sa SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Ifølge Abdulrahman tilhørte utlendingene ISIL og Jund al-Aqsa. Det er en gruppe som samarbeider med ISIL.

SOHR baserer seg på en rekke syriske kilder, opprørere, aktivister og helsepersonell. Alle er i Syria. Det har ikke vært mulig å bekrefte opplysningene fra andre, uavhengige kilder.

LES MER HER:– 76 drept i bombeangrep i Syria

Samtidig foregår arbeidet med å ta bort kjemiske våpen fra Syria. De første ni konteinerne med kjemiske stridsmidler ble fraktet ut av Syria tirsdag. Det er det norske og danske forsvaret som samarbeider om dette. Den første lasten fraktes av det danske skipet Ark Futura. Den norske fregatten KNM Helge Ingstad og det danske marinefartøyet Esbern Snare er eskortefartøy. Også det norske lasteskipet Taiko skal delta i utskipingen, skriver nyhetsbyrået NTB. Det er Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som organiserer innsatsen.