Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan angripe båter

Om få dager seiler båter til det palestinske området Gaza. Flere nordmenn er med. Israel sier de har rett til å angripe båtene.

Rundt 12 båter seiler snart mot Gaza. Båtene skal ha med seg hjelp til palestinerne i Gaza. Det er et palestinsk område som grenser mot Israel. De som er med båtene, protesterer mot at Israel har streng kontroll med grensene til Gaza. Det er vanskelig å få ting palestinerne trenger inn i landet.

LES MER HER: Israel stanset skip

I mai i fjor prøvde seks båter å komme seg til Gaza. De ble stoppet av israelsk militære. Ni tyrkere som var med i båtene, ble drept. Israel sier at de kommer til å stanse båtene denne gangen også. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Båtene seiler fra Aten i Hellas. 350 mennesker er med. De kommer fra 22 land. Sju nordmenn skal være med.

– Israel er fast bestemt på å stoppe båtene. Det sa Israels ambassadør til verdens-organisasjonen FN for kort tid siden.

LES MER HER: Hjemme igjen

Israels militære har sagt til NRK at de regner båtene som et militært mål. Det betyr at de mener det er lov å angripe båtene. Det er selv om det ikke er soldater om bord.

Israel vil heller ikke at journalister skal være med og skrive om det som skjer.

– Journalister som blir pågrepet i båtene, kan bli nektet å komme inn i Israel. Det vil være for ti år framover. Alt utstyret de har med seg, vil bli tatt fra dem. Det skriver Orel Helman i et brev til utenlandske medier.Han er direktør for Israels presse-kontor.

– Journalister har rett til å dekke nyheter. De må ha lov til å gjøre jobben sin uten å bli truet. Vi ber regjeringen om å ombestemme seg, skriver fra Foreign Press Association i et svar. Det er en organisasjon for utenlandske medier i Israel og Palestina. De mener advarselen viser at Israel ikke respekterer presse-friheten.

LES MER HER: Soldater angrep skip med nødhjelp