Verden

Kan den brekke i to?

Romsonden Rosetta kan torsdag finne ut hva som skjer med kometen når den er nærme sola.

Forskerne er spente. De vil vite mer om hvilke gasser og små deler som finnes på kometen 67P. Romsonden Rosetta flyr rundt kometen. Torsdag vil den være på sitt nærmeste punkt til sola på mange år. Da er den "bare" 186 millioner kilometer unna.

Når kometen er nærmere sola, vil den kaste ut flere gasser og små deler i varmen. De skal Rosetta og den lille roboten Philae fange opp. Men forskerne må vente flere uker før de får resultatene. Forskerne er spente på om deler av kometen kan brekke løs i varmen fra sola.

Kometer inneholder urstoffene som solsystemet ble laget av for 4 til 5 milliarder år siden. De kan være byggeklosser fra den gang liv ble til på jorda. En teori er at vannet på jorda kom hit med kometer.

Rosetta vil ha en enorm fart forbi sola. Det vil skje i over 34 kilometer i sekundet, ifølge Norsk Romsenter. Til sammenligning går lyden 340 meter per sekund i luft. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Neste gang den er så nærme sola igjen vil være om seks og et halvt år.

Rosetta brukte ti år på å nå kometen Churyumov-Gerasimenko. I november i fjor løste den ut roboten Philae. Den landet på kometen og jobbet i flere dager. Men så sluknet den. Først nylig fikk de kontakt med roboten igjen.

Det var første gang i historien at vi landet på en komet.

LES MER HER: Philae sluknet

LES MER HER: Nå lander den på kometen

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå