Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan fjerne milliarder i gjeld

Hellas kan få fjernet en tredel av den svære gjelda si. Banker sier ja til å slette nesten 800 milliarder kroner.

Hellas sliter med høy gjeld. De har snart frist til å betale mye renter. Økonomien deres vokser nesten ikke. Landene som bruker valutaen euro, har sagt ja til å hjelpe Hellas. Men da måtte også private banker gå med på en avtale. De fleste private bankene som har gitt lån til Hellas, sa torsdag kveld ja.

Det betyr at landet kan få slettet rundt en tredel av det de skylder. Bankene får tap på 75 prosent av det de har lånt ut. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Enige om ny hjelp til Hellas

Den private, greske gjelden er på 107 milliarder euro. Det er nesten 800 milliarder kroner. Den kan nå fjernes. Nå håper den greske regjeringen at økonomien deres vil vokse igjen. Men gjelden de har igjen, er fortsatt veldig høy.

Landene som bruker euro, har laget en krisepakke på 130 milliarder euro. Det er nesten 1.000 milliarder kroner. Men pakken kunne bli stanset. Det kunne skjedd hvis bankene sa nei.

LES MER HER: Godtok kutt i budsjettene

– Risikoen for en krise i eurosonen er foreløpig blitt hindret, mener Christine Lagarde. Hun er sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Hellas har store lån som må betales 20. mars. De har trengt sårt både sletting av gjeld og nye lån. Landet har gjort store kutt i budsjettet sitt. Det har vært store demonstrasjoner.