Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan godta Syria-aksjon hvis FN sier ja

Russlands president Vladimir Putin sier det kan være aktuelt å angripe Syria hvis FN sier ja. Men han krever klare bevis på at det er brukt kjemiske våpen.

Torsdag møtes verdens ledere til G20-toppmøte i Russlands nest største by St. Petersburg. Dagen før sier Russlands president Vladimir Putin at det kan bli en militær-aksjon i Syria.

Men da må verdensorganisasjonen FN si ja. Og det må være klare beviser på at president Bashar al-Assad har brukt kjemiske våpen mot folk.

– Hvis det er bevis for at kjemiske våpen ble brukt, så må bevisene legges fram for FNs sikkerhetsråd. Og det må være overbevisende, sier Putin.

LES MER HER: Obama sier syriske myndigheter sto bak angrepet

Før Syria angripes, skal FNs sikkerhetsråd si ja til et angrep. Russland og Kina har tidligere stemt mot og hindret en aksjon mot Syria. Men hvis bevisene om bruk av kjemiske våpen er klare, kan Russland ombestemme seg. De vil være klar til reagere på «den alvorligste måte», sier Putin. Kanskje vil Russland støtte et angrep i FN.

– Jeg utelukker det ikke, sier Putin.

Men han er ennå ikke overbevist. USAs beviser om bruk av kjemiske våpen er ikke bra nok, mener Putin.

– Det er eksperter som mener at bevisene ikke ser overbevisende ut, sier Putin.

Russland har avtaler om å levere militært utstyr og militære tjenester til Syria. Disse avtalene gjelder fortsatt, sier Putin. Men Russland har forløpig stoppet å levere deler til et rakett-system som Syria bruker.