Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Kan skade forholdet til Norge

Kinas utenriks-departement liker ikke valget av årets Nobels fredspris-vinner. Liu Xiaobos kone er glad.

– Dette er en uanstendighet mot fredsprisen, heter det i en uttalelse fra Ma Zhaoxu. Han er talsmann for kinesiske myndigheter.  Reaksjonen er lagt ut nettstedet mfa.gov.cn.

LES MER HER: Vant fredsprisen

Talsmannen mener at tildelingen bryter med prinsippene for Nobels fredspris.
– Nobelprisen burde gis til de som arbeider for å fremme etnisk harmoni, internasjonalt vennskap og nedrustning. Og til de som holder fredsmøter. Dette var (Alfred) Nobels ønsker, sier talsmannen.

Han sier også at fredspris-vinner Liu Xiaobo er funnet skyldig i å ha brutt kinesisk lov. Liu er dømt til fengsel av kinesisk rettsvesen.
– Hans handlinger strider mot formålet med Nobels fredspris. Ved å gi prisen til dette mennesket, har Nobelkomiteen krenket og fornærmet prisen, sier Ma. Han legger til at tildelingen vil kunne skade forholdet mellom Kina og Norge, skriver nyhetsbyrået NTB.

Lius kone, Liu Xia, er glad for prisen. Hun takker alle som har støttet mannen hennes.

– Jeg er overveldet og glad og beklager at han ikke kan dele øyeblikket med oss. Det er en stor ære å få prisen. Det betyr også store forpliktelser, sier Liu Xia til CNNs reporter i Beijing.

Hun skal ha blitt tvunget til å forlate Beijing. Årsaken er at myndighetene ikke vil at hun snakker med journalister. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Pris-vinner Liu Xiaobo sitter fengslet. Han vet trolig at han er tildelt prisen. Sjansen er også veldig liten for at han vil kunne komme til Oslo og motta prisen. Det gjelder også for kona.

Kina har lenge advart Nobelkomiteen mot å gi fredsprisen til en kinesisk dissident. De fremhevet spesielt Liu Xiaobo. Det bekreftt Thorbjørn Jagland på presse-konferansen fredag.

– Men det er ikke Nobelkomiteens mandat å ta hensyn til Norges forhold til Kina, sier Jagland.

Mange norske politikere kom med gratulasjoner til vinneren.
LES MER HER:
Gratulerte Liu Xiaobo