Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan være hjemme til jul

Dersom Tjostolv Moland og Joshua French betaler erstatning til Abedi Kasongos enke, kan de være hjemme i Norge til jul.

Myndighetene i Kongo skal ha gitt signaler om at drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French kan komme hjem til Norge før jul. Det skjer dersom nordmennene betaler erstatning til Abedi Kasongos enke og vitnene i rettsaken mot dem. Det skriver avisa VG.

 I juni ble Moland og French for tredje gang dømt for drapet på Abedi Kasongo. De ble dømt til døden.

LES MER HER: – Må sone år i Kongo

Dersom nordmennene betaler erstatnings-kravet, slipper norske myndighetere å følge dommen fra domstolen i Kongo. Det skal gjøre det lettere å hente Moland og French tilbake til Norge.

En kilde VG har snakket med, sier at etterforskningen og rettssaken i Kongo ikke hadde holdt til en dom i Norge. Og at bevisene mot Moland og French ikke er gode til å si om de to faktisk drepte Abedi Kasongo.

I september var ansatte i Utenriks-departementet (UD) og Justis-departementet (JD) i Kongo. De jobber med å lage en avtale med myndighetene i landet.
– Det er ingen avtale mellom Norge og Kongo om at folk kan sendes til Norge for å sone der. Derfor må vi lage en egen avtale. Det betyr at vi må bli enige om vilkårene, og at dødsstraffen gjøres om til en tidsbestemt straff, sier Sissel Kofoed til VG. Kofoed er avdelings-direktør i JD.

Hverken JD eller UD vil bekrefte om Moland og French kommer til Norge før jul. De vil heller ikke si om nordmennene slipper mer straff dersom de betaler erstatning.

Morten Furuholmen er nordmennenes advokat. Han sier at saken løser seg hvis Moland og French blir enige med Bibeche Olendjeke. Hun er enken til Abedi Kansogo.
– Det er ingen ferdig løsning på saken. Men jeg er forsiktig optimist. Jeg håper Moland og French er hjemme til jul, sier Furuholmen.