Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kaos på stasjon i Budapest

Hundrevis av flyktninger forsøker å komme seg om bord på et tog. De vil reise til Østerrike og Tyskland.

Det er kaos på jernbanestasjonen i Budapest i Ungarn. Hundrevis av flyktninger forsøker å presse seg inn på et tog. De er fortvilte og frustrerte.

En journalist fra avisa VG er på stasjonen. Han sier det er fullstendig kaos.

– Det er rop, skrik, gråt og kamp for å komme ombord i togene. Flyktningene klatrer inn gjennom vinduer. Noen klatrer opp på taket av vognene, for å komme seg avgårde, sier han til VG.

Men det går ingen tog fra Keleti-stasjonen i Budapest til Vest-Europa denne morgenen. Alle internasjonale togavganger er avlyst.

Stasjonen har vært stengt siden tirsdag. 2.000 flyktninger og migranter har ikke fått lov til å reise med tog. De ville dra til Østerrike og Tyskland. Men ungarske myndigheter mener de ikke har de riktige dokumentene.

Ungarsk politi har voktet tog-stasjonen siden tirsdag. De har sperret inngangen. Flyktningene og migrantene har vært sinte og frustrerte. Tusenvis har sovet utenfor stasjonen. Torsdag morgen trakk politiet seg tilbake. Da strømmet folk inn på stasjonen.

Flyktninger som kommer til Wien fra Ungarn, blir ikke registrert eller kontrollert. De vil få fortsette reisen vestover, sier Østerrikes politisjef ifølge NTB.

– Vi kan ikke sjekke alle disse menneskene, klargjøre identiteten deres og kanskje pågripe dem. Det kan vi ikke, og vi har ingen planer om å gjøre det, sa politisjef Gerhard Pürstl torsdag.

I sommer har det kommet veldig mange flyktninger og migranter til Europa. Bare i juli ankom over 100.000, skriver den britiske avisa BBC.

Tyskland kommer kanskje til å ta imot 800.000 flyktninger i år. Det er fire ganger så mange som i fjor.

Landene i Europa er veldig uenige om hva de skal gjøre med strømmen av flyktninger. EU har kalt inn til krisemøte 14. september.