Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kim Jong-Un gjør hæren klar for krig

Spenningen mellom Sør-Korea og Nord-Korea har økt kraftig de siste dagene

Torsdag skjøt Sør-Korea og Nord-Korea mot hverandre. Etterpå ba Nord-Korea Sør-Korea om å ta vekk høytalerne som sender propaganda over grensa.

Det startet med at Nord-Korea fyrte av flere granater i retning en av de krenkende høyttalerne. Sør-Korea svarte deretter med å skyte mot nord.

Hvis Sør-Korea ikke fjerner høytalerne innen 48 timer, risikerer de at Nord-Korea angriper dem militært.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un ga ordre om at styrkene langs grensen mot Sør-Korea skulle være kampklare fredag morgen klokken 5. Det melder nyhetsbyrået KCNA.

Sør-Koreas forsvarsdepartement lar seg ikke true. De avviste trusselen, og advarte den nordkoreanske hæren om at de vil slå tilbake hvis de blir angrepet. De sa også at sendingene vil fortsette over høytalerne.

– Vi har vært her flere ganger før, men det betyr ikke at det ikke kan være farlig, sier Yoo Ho-yeol.

Han er ekspert på Nord-Korea ved Korea-universitetet i Seoul. Han sier det kan hende at denne situasjonen ender med væpnede kamper.

Mellom Nord-Korea og Sør-Korea er det en fire kilometer lang demilitarisert sone. Det er et område som det ikke er lov til å bruke som base for militære angrep.

For fire måneder siden eksploderte en landmine i dette området. To sørkoreanske soldater ble alvorlig skadd. Sør-Korea anklaget Nord-Korea for å ha lagt ut landminene. Derfor begynte de å sende propaganda-meldinger over grensen til nord.

Spenningen var altså høy mellom de to landene allerede før skytingen begynte på torsdag. Eksperter sier at direkte skyting mellom de to partene er uvanlig. Årsaken er at det er fare for at situasjonen plutselig kan bli mye verre.