Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kjente folk gjemmer penger for å slippe skatt

Politikere, kongelige og idrettsfolk har gjemt penger i andre land. Banker har hjulpet kunder til å starte jukse-selskaper.

Rike og kjente mennesker har gjemt unna mye penger. De har laget jukse-selskaper i land der de slipper å betale skatt. Banker har hjulpet kundene til å starte slike selskaper. Bankene DNB og Nordea er blant dem. Det avslører avisa Aftenposten.

Skandalen ble kjent søndag kveld. Over 100 medier i hele verden har samarbeidet om avsløringen.

Politikere, kongelige og idrettsfolk har flyttet pengene sine til en bank i Bahamas. De laget jukse-selskaper med hjelp fra banker. På den måten unngikk de at myndighetene i hjemlandet fikk vite om pengene. Da måtte de ikke betale dyre skatter.

Nære venner av Russlands president Vladimir Putin har gjemtunna flere milliarder kroner i andre land. Det melder flere medier. Også Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson skal ha gjemt penger. Det samme gjelder kong Salman av Saudi-Arabia og fotballstjernen Lionel Messi.

DNB i Luxembourg hjalp norske kunder med å flytte pengene sine til Seychellene. Til sammen hjalp de 36 bedrifter. De hjalp også 45 personer i Norge med dette. Den norske banken angrer på hva de har gjort. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tom Rathke er konserndirektør i DNB private banking. Han synes det ikke er bra at DNB er innblandet i saken.

Avisa Süddeutsche Zeitung i Tyskland fikk først tak i informasjonen. Den kom fra hemmelige dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Nå er er 11 millioner dokumenter sjekket.

200 nordmenn er også nevnt i dokumentene.