Verden

Klarer de å bli enige denne gangen?

Spania skal velge ny regjering - igjen. Det er bare måneder siden forrige gang.

Det er bare et halvt år siden sist. Søndag velger spanjolene igjen hvem de mener skal styre landet. Det er fjerde valg på fire år.

Forrige valg var i slutten av april i år. Da fikk sosialistpartiet PSOE flest stemmer. Men det var bare nok til en tredel av plassene i nasjonal-forsamlingen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

PSOE forhandlet i flere måneder. De forsøkte å danne regjering med andre partier. Men i september ga partileder Pedro Sánchez opp. Han bestemte at det skulle holdes nyvalg. Det er ikke sikkert at det løser situasjonen.

Også resten av valgene de siste årene har endt uten et tydelig flertall. Spanjolene har derfor endt opp med flere mindretalls-regjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske uavhengighets-partier. Da er det i praksis umulig på danne regjering, sier Federico Santi, ifølge NTB. Han er analytiker i Eurasia Group. Selskapet driver blant annet med forskning på politikk.

Før var det PSOE og partiet PP som byttet på å styre Spania. De er fortsatt de to største partiene i spansk politikk. Men de siste årene har PSOE fått selskap av Unidas Podemos til venstre i politikken. Nå er også partiet Más País med i kampen om velgerne på venstresiden.

Det konservative partiet PP er til høyre i politikken. De har fått konkurranse av to andre partier til høyre. Ciudadanos er et liberalt parti litt til høyre for sentrum i politikken. Mens partiet Vox er lengst til høyre. Det ble startet for bare noen få år siden. Tidligere i år gjorde de spanske kvinner rasende. Men Vox fikk over 10 prosent av stemmene ved valget i vår. Nå ser de ut til å kunne vinne enda flere stemmer. Det viser en menings-måling utført for den spanske avisa El País.

I tillegg kommer partiene som vil ha et uavhengig Catalonia.

I oktober ble ni politikere dømt. Det skjedde fordi de forsøkte å løsrive Catalonia fra Spania. Folk i Catalonia ble rasende over dommene. Det ble opptøyer og demonstrasjoner.

Mange katalanere føler seg ikke spanske. Regionen har et eget språk. Katalanernes sak er viktig for mange i valget.

Men det er vanskelig å få til samarbeid i spansk politikk. Venstresiden og høyresiden vil ikke samarbeide. Hver for seg klarer de trolig ikke å få flertall. Innad på hver side er partiene også uenige. PSOE har sagt at de ikke vil regjere sammen med Unidas Podemos. Flere i uavhengighets-partiene er imot samarbeid med PSOE. Og mange spanjoler er imot at Catalonia skal bli en egen stat. Det kan gjøre at flere velger å stemme på høyre-populistiske Vox.

I oktober flyttet spanjolene restene etter diktatoren Franco. Saken har splittet høyre- og venstresiden i Spania enda mer. Det kan gjøre det enda vanskeligere å få til samarbeid i politikken.

Siste utgave

På forsiden nå