Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Kledd som vanlige turister

En 56 år gammel nordmann er bortført fra et feriested på Filippinene. Angriperne var kledd som vanlige turister før de dro fram våpen.

Nordmann Kjartan Sekkingstad driver et populært feriested på en øy sør i Filippinene. Mandag gjorde en gruppe et angrep. De tok med seg nordmannen, to canadiske turister og en filippinsk kvinne. Nordmannen er 56 år gammel, sier politiet på Filippinene til nyhetsbyrået NTB.

– Det ser ut som om utlendingene var målet. Det var ikke tilfeldig at de ble tatt, sier kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret.

– Bilder viser at det totalt var elleve personer med våpen som kidnappet personene, sier Caber til avisa VG.

Folk la ikke merke til noe spesielt da gruppa kom til feriestedet.

– De var kledd som turister, og oppførte seg som turister. Blant annet skal de ha snakket veldig godt engelsk, i tillegg til det lokale språket tagalog. De laget ikke bråk eller skapte noe oppstyr før de dro fram våpen, sier Caber.

To japanske turister klarte å komme seg unna. Det var 30 turister på hotellet Oceanview Resort på øya Samal.

Utenriks-departementet (UD) samarbeider tett med den norske ambassaden på Filippinene. Olav David Sekkingstad er far til Kjartan Sekkingstad. Han sier til avisa Bergens Tidende at familien fremdeles vet svært lite.

– Det var en svært tung beskjed å få. Vi ble varslet av politiet tirsdag. Vi er selvsagt svært bekymret nå, sier faren. Familien ber nå om ro. De har sendt ut en beskjed gjennom UD:

«Kjartan er født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen. Etter endt skolegang begynte han å arbeide i familiens lakseoppdrett. I 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der. Flere år senere flyttet Kjartan til Filippinene.» Familien sier at det er lenge siden mannen flyttet fra Norge. Derfor har det ikke vært så hyppig kontakt i det siste.

Nordmannen skal være sjef for feriestedet på Filippinene. Ifølge politiet stakk gruppa av fra stedet i to mindre båter med gislene. Båtene var små. Derfor tror politiet at de ikke kan ha kjørt så langt.

Marinen leter nå etter de savnede turistene med flere båter.

Den islamistiske Abu Sayaff-geriljaen ble først mistenkt for angrepet. Men på en lapp som ble funnet nær marinaen vises det til geriljaen New Peoples Army. De er knyttet til landets kommunistparti.

Politiet og hæren er overrasket over angrepet. Davao-regionen har vært ganske fredelig de siste ti årene. I fjor ble det laget en fredsavtale med den største opprørsgruppa.